İsveç vatandaşlık işlemleri - Schengenvize.net
İsveç Vizesi: Gerekenler ve Vize Ücreti

İsveç vatandaşlık işlemleri

İsveç Vatandaşlık Başvuru İşlemi 2021

İsveç’te çalışan ya da oturum izni almış kişilerin, İsveç vatandaşları ile aynı yasal haklara sahip olmak için çeşitli İsveç vatandaşlık işlemleri ile İsveç vatandaşlığına hak kazanması gerekiyor.

İsveç Konsoloslukları

İsveç’te oturma ya da çalışma izni alan vatandaşlar, belirli bir süre İsveç’te bulunma hakkı kazanıyor. Ancak bu kişiler kendilerine verilen vize süresi boyunca ülkede göçmen olarak kabul ediliyor ve İsveç vatandaşlarının sahip olduğu tüm yasal haklara sahip olamıyor.

İsveç’te daha uzun yıllar boyunca yaşamak ve İsveç vatandaşlarının yasal haklarına sahip olmak isteyen kişilerin ise İsveç vatandaşlık işlemleri için ülkemizde bulunan İsveç Konsoloslukları ya da İsveç İçişleri Bakanlığı ile iletişime geçmesi gerekiyor.

Kişilerin İsveç vatandaşlık işlemleri kapsamında değerlendirilebilmesi için kendisinden istenilen bazı şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor. Vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin öncelikle 18 yaşından büyük olması ve en az 5 yıl boyunca İsveç’te yaşamış olması gerekiyor. 

5 yıl boyunca İsveç’te yaşayan kişilerin, İsveç anayasasında belirtilen 3 dilden en az birini biliyor olması ve yabancı dil yeterliliğini sınav ile kanıtlamış olması gerekiyor. Kişilerin toplumsal uyum yeterliliği için ise en az 1,5 yıl İsveç’te çalışmış olması ya da uyum kursunu tamamlamış olması gerekiyor.

İsveç vatandaşlık işlemleri
İsveç vatandaşlık işlemleri

Daha önce İsveç’te yaşamamış kişiler, İsveç vatandaşı ile evli olsa dahi vatandaşlık başvurusu yapamıyor. Ancak İsveç vatandaşı ile evli birisinin çocuğu, İsveç’te doğmamış olmasına rağmen vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

Bununla İsveç’te oturum izni almış yabancı ülke vatandaşı kişilerin İsveç’te doğan çocukları ailesinin vatandaşlığına bakılmaksızın İsveç vatandaşı olarak kabul ediliyor.

İsveç vatandaşlık işlemleri kapsamında, vatandaşlık başvurusu yapabilmek için bir diğer alternatifi de spor, bilim ve sanat gibi dallarda ülkeye fayda sağlayabilecek olmasıdır. Dünya genelinde İsveç’in uluslararası alandaki başarısını bilim, sanat ve kültürel anlamda arttırabilecek kişilere de İsveç tarafından vatandaşlık verilebilmektedir. Ancak bu kişilerin İsveççe bilmesi ve ülkeye uyumunu kanıtlaması için en az 1,5 yıl İsveç’te çalışmış olması da gerekiyor.

İsveç oturum izni için gerekli evraklar

İsveç’te çalışmak ya da eğitim almak için yaşamak isteyen kişilerin başvurması gereken İsveç oturum izni için gerekli evraklar nelerdir? Başvuran kişilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

İsveç’te çeşitli nedenlerle yaşamak isteyen bireylerin, oturum izni vizesi için başvuru yapması gerekiyor. Oturum izni vizesi için kişinin İsveç vatandaşı ile evli olması ya da İsveç’te oturum izni vizesine sahip Türk vatandaşı ile evli olması gibi şartlar aranıyor. İsveç oturum izni için gerekli evraklar ise İsveç Konsoloslukları tarafından belirlenmektedir.

Oturum izni vizesi için başvuru yapacak kişilerde aranan ilk kriter, İsveç vatandaşı ya da İsveç’te oturum izni vizesi olan birisi ile evli olmak. Eş durumundaki kişiler, aile birleşimi sebebi ile İsveç oturum izni vizesi için başvuru yapabiliyor. Bu kişilerin İsveç oturum izni için gerekli evraklar arasına evlilik cüzdanı ve evliliklerinin gerçek olduğunu kanıtlayacak evrakları da eklemesi gerekiyor. Konsolosluğa başvuru sırasında teslim edilen tüm evrakların yeminli tercüman tarafından İsveççeye tercüme edilmesi de gerekiyor.

İsveç oturum izni alacak kişi evlilik şartını karşılamıyor ise İsveç’te gayrimenkul yatırımı yapmış olması ya da İsveç’te çalışmak istemesi gerekmektedir. İsveç’te en az 300 bin Euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapan kişilere konsolosluk tarafından 5 yıl geçerli oturum izni vizesi verilmektedir. 

İsveç oturum izni için gerekli evraklar yanında kişinin sahip olduğu gayrimenkulün tapusu ve bu evrakların İsveççe tercümesini de evraklar arasına eklemesi gerekiyor. İsveç’te bulunan gayrimenkul ile oturum izni vizesi alan kişilerin, vize bitiş tarihinde hala gayrimenkulün kendinde olması halinde vize süresi de 5 yıl uzatılmaktadır.

İsveç’te yaşamak için yapılabilecek son başvuru türü de çalışma vizesidir. Çalışma vizesi için başvuru yapan kişilerin İsveç oturum izni vizesi için gerekli evraklar arasına eğitim ve mesleki yeterlilik düzeyini bildiren evraklar ile birlikte İsveç’te çalışmak istediği sektörü de belirtmesi gerekiyor.

Yapılan kontroller ile birlikte kişinin çalışmak istediği sektörde çalışan eksiği olması durumunda kişiye 5 yıl süreli çalışma izni vizesi verilebiliyor. Bu sayede kişi bu süre içerisinde İsveç’te yaşama hakkı kazanabiliyor.

İsveç vatandaşlık hakkı almak her insanın doğal haklarından birisidir. Bu hakka sahip olabilmek için belirli şartlar getirilmiştir ve bu şartların sağlanması dahilinde İsveç vatandaşlık hakkı kazanılmış olacaktır.

İsveç vatandaşlığı kazanmak demek, İsveç’te seçme ve seçilme hakkına sahip olmak, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde rahatlıkla dolaşabilmek, memur vs. gibi olma haklarının kazanılması demektir. İsveç’te vatandaşlığın en hızlı kazanılma yolu İsveç’te ikamet etmiş olmaktır. Uzun yıllar burada kalan kişiler daha kolay vatandaşlık alabiliyorlar.

İsveç vizesi için yeni hazırlanan ve en güncel evrak listesine >> schengenvize.net/isvec-vize-evraklari/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İsveç Vatandaşı Olan Biri ile Evli Olmak

İsveç vatandaşlığa geçiş için iki farklı prosedür vardır. Bu prosedürlerden kısa olana göre, vatandaşlık sahibi olabilmek için en az 18 yaşında olmak,5 yıldır İsveç’te yaşıyor olmak, topluma ayak uydurabilmek, 3 dilden en az birini bilmek ve en az 1,5 yıl İsveç’te çalışmış olmak şartları vardır. Ama eğer bir İsveç vatandaşı ile evlenildiyse, bu kişiler için prosedür çok daha kolaydır. 

Uzun prosedürde 10 yıl boyunca İsveç’te ikamet etmiş olmanın yanı sıra dillerden birinin bilinmesi ve topluma ayak uydurabilme durumunun kanıtlanmış olması gerekir ve bu prosedürde çalışma zorunluluğu yoktur.

İsveç Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar

    İsveç vatandaşlığı için gerekli olan evrakların eksiksiz olarak tamamlanması ve tamamlanan evrakların İsveç Konsolosluğu’na iletilmesi gerekmektedir.

  • İsveç oturma iznine sahip olunmalıdır ve bu belgenin imzalı hali,
  • Güncel pasaport ve bütün sayfaların fotokopisi,
  • Son altı ayda çekilmiş olan 2 adet biometrik fotoğraf,
  • Evli iseniz evlilik belgesi,
  • Biriyle aynı işteyseniz, şirket bilgileri ve çalışıldığına dair faaliyet belgesi,
  • Üç ana dilden en az birinin bilindiğini kanıtlayan belge,
  • İsveç toplumuna ayak uydurulacağını kanıtlayan belge.

İsveç Oturma İzni

İsveç oturum izni, ülkede uzun süre yaşayacak olan kişilerin başvurması gereken resmi işlemlerden biridir. Oturum izni almak isteyen kişilerin öncelikle İsveç vizesi alarak ülkeye gitmesi gerekir. Daha sonra İsveç Göçmen Dairesine doğrudan veya online başvuru yaparak oturum izni alınabilir.

İsveç Oturma İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

Oturum izni başvurusu yapan kişilere İsveç oturum kartı verilir. Bu kartın verilme süresi ise en çok 45 gündür. Kart, konsolosluğa teslim edilir ve çalışma saatleri içerisinde alabilirsiniz.

İsveç’te Çalışma İzni

İsveç’te çalışmak isteyen kişilerin çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekir. İsveç’te yaşayan Türk vatandaşlarının Göçmen Dairesine giderek çalışma izni alması mümkündür.

İsveç Vatandaşlık Şartları 2020

İsveç, vatandaşlık veren ülkeler arasında yer alır. Vatandaşlık almak için; ülkede yasal yollarla 5 yıl yaşama, 18 yaşında olma, yasanın belirlediği 3 dilden birini yeterli düzeyde bilme, en az 1,5 yıl çalışma ve kültürel uyum şartı aranır.

İsveç Aile Birleşimi Bekleme Süresi 2020

İsveç’te yaşayan ailelerin yanına gitmek için aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu vize, 3-5 çalışma günü içerisinde çıkar. Detaylı inceleme gerektiren durumlarda daha uzun olabilir.

İsveç Oturum İzni Bekleme Süresi

İsveç oturum izni, ülkeye gittikten sonra başvuru yapılması gereken bir süreçtir. Oturum izni başvurusunda bulunan kişinin onay alması ardından oturum kartı hazırlanır. Bu kart 45 gün içerisinde verilir.

İsveç Göçmenlik

İsveç’e giden kişilerin oturum izni alma, çalışma izni alma gibi işlemleri için müracaat edebileceği resmi kurum İsveç göçmenlik dairesidir. Göçmenlik dairesi resmi web sitesinde tüm işlemlerle ilgili açıklamalara yer verilir.

İsveç Oturum Kartı Kaç Günde Gelir?

İsveç oturum kartı, ülkede yaşayan yabancı uyrukluların oturum izni başvurusunda bulunması ardından verilir. Kartın verilme süresi ortalama 1,5 aydır.

İsveç’e Gönüllü Gitmek

İsveç sosyal sorumluluk projeleri, kültürel etkinlikler gibi amaçlarla ülkeye gönüllü gidilmesine olanak tanır. Bu projelere başvuru yapmanız ve davet edilmeniz ardından vize alarak ülkeye gidebilirsiniz.

İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır

90 günden fazla olan kalma süresine karşılık oturma kartlarına ihtiyaç duyulur. Bunun için İsveç Göçmenlik Ofisine başvurunuzu yapar ve 1 yıldan fazla olan konaklama sürecine dair belgelerinizi paylaşırsınız.

İsveç’te Vatandaşlık Nasıl Alınır?

18 yaşından büyük olanlara vatandaşlık hakkı verilir. Bunun yanı sıra 3 dilden birini bilmek ve en az 5 yıl olmak şartıyla İsveç’te yaşıyor olmakta şartları arasında gösterilir.

İsveç’te Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma iznine dair önceliğiniz internet üzerinden başvuruda bulunmak olmalıdır. Başvuru formu ve belgeleriniz ile birlikte İsveç Göçmen Ajansı üzerinden başvurularınızı iletmeniz beklenir.

İsveç Oturma İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

İsveç Konsolosluk ve Büyükelçilik yoğunluğuna bağlı olarak süreç değişiklik gösterir. Resmi tatil dönemine denk gelen başvurular da ertelenir. Bu detaylara karşı ortama 7 – 10 gün içerisinde sonuç açıklanır.

İsveç Vatandaşlık Şartları 2020

İsveç anayasası tarafından 3 dil belirtilmiş ve bunlardan en az 1 tanesine hakim olmanız istenmiştir. Aynı zamanda dil yeterlilik sınavlarından geçmeniz gerekir. Son olarak 5 yıldan uzun süredir İsveç’te yaşama şartına yer verilmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Bekleme Süresi 2020

Aile birleşimine dair gerekli evrakların ve formların yetkili makamlara ibrazı zorunlu kılınmıştır. Bu detaylar üzerine 3 – 5 iş gününe kadar açıklama yapılır. Ancak yoğunluğa ve eksik belgelere karşı bu süreç uzayabilir.

İsveç’te Yaşamak İçin Ne Gerekli

En az 18 yaşından olmanız gerekir. Bunun yanı sıra daimi ikametin İsveç merkezli olduğunu belgeleriniz ile kanıtlamanız istenir. Mutlaka dilinizi yeterli seviyede tutmalı ve sınavlardan başarılı notlar almalısınız. Bunun gibi şartlara uygun olanlar konsolosluk ya da büyükelçilik bünyesinde başvurularını iletebilir.

İsveç Oturum Kartı Kaç Günde Gelir?

Çalışma izni veya oturuma dair birden fazla belgeye ihtiyaç duyulur. Her birinin eksiksiz ve güncel tarihli olması istenir. Neticesinde İsveç Konsolosluğu üzerinden başvurularınız değerlendirilir. Ortalama 45 gün içerisinde kartınızı almanız sağlanır.

İsveç Oturum İzni

90 günden fazla kalma sınırına göre ticari ya da turistik gibi ayrı vize prosedürleri devreye girer. Ancak söz konusu süre 90 günü aşacak ise uzun dönem vize kriterlerine yer verilir. Bunlar arasında başı çeken İsveç oturum izni adına öncelik 1 yıl olarak belirlenmiş ve 1 yılın ardından vatandaşların uzatma talebinde bulunmalarına izin verilmiştir.

İsveç oturum izni şartları olarak 1 yıldan uzun olan kalma süresinde İsveç Vergi Müdürlüğü prosedürleri dereye girer. Şöyle ki İsveç Nüfus Sicili üzerinden kayıt işlemlerine geçilmesi beklenir. İsveç’te istihdam eden vatandaşların çalışma belgeleri üzerinden başvurulara geçmeleri önem arz etmektedir.

Oturum izninden ziyade İsveç vatandaşlık şartları üzerinde durulur ve uygun olanlar bu yönde başvurulara geçebilir. Örneğin 18 yaş sınırına uygun olanların başvuruları değerlendirmeye alınır. Ardından 5 yıl süreyle İsveç’te yaşayan vatandaşların müracaat etmeleri istenir. Hatta dil yeterlilik seviyesi de ilgili sınavlar üzerinden değerlendirmeye alınır.

İsveç’te çalışma izni için İsveç Göçmen Ajansı resmi sitesinden yönlendirmelere yer verilir ve her birini takibe almanız istenir. Şöyle ki internet başvuruları sırasında form doldurulur ve ilgili evrakların toplanması beklenir. Belgeler İsveç Büyükelçiliği üzerinden teslim alınır ve birkaç ayı bulan incelemelere karşı iznin sonuçlanması sağlanır.

90 günü geçen ikamete dair İsveç kalıcı oturum izni almak isteyenler evlilik şartını öne sürebilir veya aile birleşimine başvurabilir. Bunların ardından uzun dönem çalışma şartları da belgeler ile ispatlanabilir. Neticesinde kalıcı olan oturum iznine sahip olanların yerleşmeleri esas alınır. Aynı zamanda toplum kurallarına ve dil yeterliliğine sahip olup olmamakta değerlendirilen unsurlar arasındadır.

Vatandaşların merak ettiği bir diğer husus İsveç oturum izni bekleme süresi oluyor. Bunun için İsveç Konsolosluğu ya da Büyükelçilik randevuları dikkate alınır. Nitekim randevu ile belgelerinizi paylaşır ve ortalama 7 – 10 iş günü içerisinde izninin sonucunu öğrenirsiniz.

İsveç oturum kartı kaç günde gelir sorgulayanlara ise ortalama 45 günlük süreç eşlik edecektir. Tekrardan konsolosluk bünyesinde kart başvuruları ele alınır. Pazartesi – Perşembe günü aralığında başvuruya geçilmesi istenir.

İsveç'e Yerleşme

Refah seviyesinin yüksek olduğu İsveç her sene yüzlerce göç alıyor. Bunun üzerine İsveç’e yerleşme kriterleri değerlendiriliyor ve uygun olanların vatandaşlık hakkından faydalanmaları esas alınıyor. Nitekim söz konusu yerleşme olduğu zaman vatandaşlık şartları belirtilir ve uygun olanların başvurulara geçmeleri istenir.

Vatandaşlık işlemleri ülkemizde İsveç Konsoloslukları ile İsveç İçişleri Bakanlığı üzerinden sürdürülür. İsveç’e yerleşmek isteyenlere ilgili merkezlerden ziyade tüm şartları da sıralanır ve uyulması beklenir. İlk etapta yerleşme şartı olarak 18 yaş sınırına yer verilmiş ve bu sınıra uygun olanların yetkili merkezlerden müracaat etmeleri esas alınmıştır.

Vatandaşlık başvurularında dikkate alınan bir diğer husus ikamet süresi oluyor. İsveç’te oturum izni nasıl alınır sorgulayanlara 5 yıl kadar ülkede kalma şartı belirtilir. Ardından İsveç Göçmenlik Ajansı üzerinden kayıt oluşturmanız halinde başvurularınızı iletmeniz beklenir. Öncelikle elektronik ortamdan başvurulara geçilir.

İsveç anayasası tarafından belirlenen 3 dil üzerinde durulur. Yerleşmek adına bu 3 dilden herhangi birine hakim olmanız ve sınavlardan geçerli not almanız istenir. İsveç’e gönüllü gitmek adına davetiye temin edenler ardından vatandaşlık hakkından faydalanmak için dil yeterlilik prosedürlerini dikkate almalıdır.

İsveç’te çalışma izni olarak ayrıca internet üzerinden başvurulara geçebilir ve bu şekilde yerleşme hakkını değerlendirebilirsiniz. Şöyle ki çalışmak için gidenler minimum 5 yıl kalma süresine karşı vatandaşlık talebinde bulunabilir. Çalışma için de yine İsveç Göçmen Ajansı üzerinden başvuruların iletilmesi bekleniyor.

Yerleşme adına dikkate alınan bir diğer husus aile birleşimi oluyor. Evlilik yolu ile ülke vatandaşlığına sahip olmak isteyenlerin de prosedürlere uygun bir şekilde müracaat etmeleri beklenir. İsveç aile birleşimi bekleme süresi 2021 yılında da birkaç iş günü ile sınırlandırılmıştır. Evlilik, özlük ve finansal durum belgeleri üzerinden başvuru yapanların sonucu öğrenmeleri uzun sürmez.

Tüm bu prosedürlerden ziyade bazı T.C. vatandaşları tarafından İsveç’e kaçak nasıl gidilir sorgulanıyor ve sonuçları cezai yaptırımlar oluyor. Vatandaşların kaçak girişe dair ciddi cezai yaptırımlara maruz kalmaları kaçınılmaz hale gelir. Kaçak olanların kaldıkları süre zarfını ispatlamaları mümkün olmaz. Bu durum vatandaşlık hakkından faydalanmalarına engel olur.

İsveç'te Oturma İzni Almak

İsveç oturma izni söz konusu olduğu zaman belli başlı kriterlerin üzerinde durulur. Evlilik durumu, aile birleşimi veya uzun dönem çalışma gibi prosedürler ele alınır. İsveç’te oturum izni almak isteyenlerin tüm bu prosedürlere karşı başvurulara geçmeleri ve sonucu elektronik ortamdan öğrenmeleri esas alınmakta.

İsveç’te oturum izni nasıl alınır soranlara dair öncelikle belgeler sıralanır ve her birinin eksiksiz olarak ibraz edilmesi istenir. Pasaporttan talep dilekçesine kadar çeşitli evraklar üzerine konsolosluk randevularına yer verilir. Nitekim konsolosluk üzerinden alınan randevuya karşı belgeler ibraz edilir ve biyometri işlemlerinin gerçekleşmesi esas alınır.

İsveç’te hayatını sürdürmek isteyenlere belli başlı şartlar eşlik edecektir. İsveç’te yaşamak için ne gerekli sorgulayanlardan kimliklerini kanıtlamaları ve bunu belgeleri ile yapmaları istenir. Daimi ikametgaha sahip olmadan ülkeye yerleşmeniz mümkün olmaz. Bunun yanı sıra yaş sınırı 18 olarak belirtilir ve 18 yaşından küçük olanlar için noter tasdikli ebeveyn onayına ihtiyaç duyulur.

İnternet üzerinden başvurulara karşı İsveç’te çalışma izni nasıl alınır sorusuna da yanıt bulabilirsiniz. Göçmen Ajansı bünyesinde başvurulara geçmeniz ve ardından talep edilen evrakların her birini toplamanız istenir. Özellikle de çalışacağınız işyerinden gönderilen davetiyenin bu anlamda başı çektiğini unutmamak gerekir.

İsveç’te vatandaşlık nasıl alınır sorgulayanlar için belli başlı şartlar belirtilir ve uygun olanların başvuruları değerlendirilir. İlk etapta İsveç’te en az kalma süresi olarak 5 yıla yer verilmiştir. Hatta bunun yanı sıra en az 1,5 yıl kadar ülkede çalışmış olmakta aranılan şartlar arasında.

18 yaşında olmak ve kültürel uyum gibi İsveç vatandaşlık şartları 2020 yılından beri paylaşılıyor. Bunlar arasına yeterli dil düzeyinin de katıldığını unutmamak gerekir. Uyuma sahip olup olmamanız da yeterlilik sınavları dahilinde ortaya çıkmaktadır.

Son olarak İsveç oturma izni ne kadar sürede çıkar sorusu merak konusu haline gelmiştir. Bunun için de T.C. vatandaşları için birkaç aya yer verilir. Vize başvurularında süre 5 – 7 iş günü olabilir. Ancak söz konusu oturma izni olduğu zaman süreç uzar. Hatta ek belgelerden kaynaklı birkaç ayı bulabilir.

İsveç vatandaşlık işlemleri Video;

İlginizi Çekilebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×