Çekya Vize Başvurusu: Gerekli Evraklar 2023 - Schengenvize.net
Çekya Vizesi: Gerekenler ve Vize Ücreti

Çekya Vize Başvurusu: Gerekli Evraklar 2023

Çekya Vize Başvurusu Gerekli Evraklar Neler?

Çek Cumhuriyeti Turistik Vize

Yıllık 20 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Çek Cumhuriyeti Avrupa’nın gözde turistik ülkelerinden biridir. 12 adet Unesco Dünya Mirası bölgesini bünyesinde barındıran, başkenti Prag’daki gece hayatı ve kayak merkezleriyle yoğun turist ağına sahip Çek Cumhuriyeti’ne kısa süreli ziyaret yapmak için Çek Cumhuriyeti turistik vize işlemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Çekya Vize Reddi Nedenleri

Fakat yeşil ya da gri pasaporta sahipseniz 90 günden kısa sürecek seyahatiniz için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer bordo renkli pasaporta sahipseniz turistik vize çıkartmak için öncelikle konsoloslukların yetkilendirdiği müracaat merkezlerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Bu başvuruyu yaklaşık planladığınız seyahat zamanından 1 ay önce yapmanız yoğunluğa bağlı olarak işlemlerin uzaması durumunda size avantaj sağlayacaktır.

Gerekli evrakları tamamladıktan sonra ve parmak izi işlemini de gerçekleştirip vize başvurusunda bulunduktan sonra vizenizin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması için beklemede kalabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar

Başvurduğunuz kurum sizden vize alabilmeniz için konsolosluğa gönderilmek üzere birtakım belgeler isteyecektir. Çek Cumhuriyeti turistik vize için gerekli evraklar listesinin başında pasaport gelmektedir. Pasaportunuz 10 yılı aşkın süredir kullanımdaysa ya da yırtıksa ve çok eskimişse yenilemeniz gerekmektedir.

Vizenizin işlenebilmesi için pasaportunuzun 2 sayfasının en azından boş olması gerekmektedir.

Evlilik sonrasında değişen kişisel bilgilerinizle beraber en geç 3 ay içerisinde değiştirmiş olduğunuz yeni kimliğinizle beraber bu bilgiler kapsamında yeni pasaport çıkartmanız gerekmektedir. Pasaport dışında gerekli diğer evrakları sıralayacak olursak:

Çekya Vize Başvurusu: Gerekli Evraklar 2021
Çekya Vize Başvurusu: Gerekli Evraklar
  • Pasaportunuza ait fotokopi ve daha önceden almış olduğunuz Schengen ülkelerine ait vizelerinizin fotokopisi
  • Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Formu: İngilizce olarak doldurulmuş olmalıdır ve sonundaki bilgilerin doğruluğuna dair taahhütnamenin imzalanmış olması gerekmektedir. Kısa süreli vize başvuru formu adı altında hangi amaçla vize alınmak isteniyorsa belirtilmelidir. Yani başvuru formunda seyahat amacınızın seçeneklerinden biri olan ve turizm anlamına gelen “tourism” seçeneği seçilmelidir. Turistik vize için ayrıca bir belge bulunmamaktadır. Anne ve babasının ya da yasal vasisinin pasaportuna kayıtlı olan 18 yaşının altındaki çocuklar kendilerine ait olarak formu doldurmalıdır. İmzayı ise hem arkaya hem de pasaportu kimin üzerine kayıtlıysa o kişi atmalıdır.
  • Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na Seyahati Yapmak İsteme Amacınızı Anlatan Şahsi Schengen Dilekçesi: Vize başvuru formuna ek olarak seyahat amacınızı anlatmak için yazılmış bir dilekçe de belgeleriniz arasında yer almalıdır. Bazı acenteler belirli bir ücret karşılığında bu dilekçeyi İngilizce olarak sizin isteklerine uygun şekilde hazırlamaktadır.
  • Nüfus Cüzdanı kartınıza ya da kağıdınıza ait T.C. kimlik numarası gözüken arkalı önlü fotokopi: Eski, yıpranmış ve T.C. kimlik numarası gözükmüyorsa nüfus cüzdanınızı yenilemeniz gerekmektedir.
  • Biometrik 2 adet yeni çekilmiş fotoğraf: Yakın zamanda çekilmiş olma şartı vardır. Yüz çehresinin net olarak gözükmesi yani sizi belirliyor olması gerekmektedir. Alın kulak çizgisi ve çene hizasının net olarak gözükmesi gerekmektedir. Fotoğrafın arkasındaki fon beyaz olmalıdır.
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Çek Cumhuriyeti turistik vize için gerekli belgeler arasında tam vukuatlı nüfusunuza ait bilgileri içeren kayıt örneği bulunmaktadır. Bu belgeyi nüfus müdürlüklerinden alabileceğiniz gibi e-devlet portalı üzerinden de alabilirsiniz. E-devlet üzerinde birtakım bilgi eksiklikleri olabileceğini göz önüne alarak direkt nüfus müdürlüğünden almanız yararınıza olacaktır.
  • Gideceğiniz ve döneceğiniz tarihler için alınmış uçak rezervasyonu
  • Kalacağınız otelden alacağınız rezervasyon: Otelden antetli ve mühürlü-kaşeli bir kağıda vize alacak kişilerin adının soyadının teker teker yazdığı ve giriş çıkış tarihlerinin de ayrıca teker teker yazıldığı bir rezervasyon dökümü de Çek Cumhuriyeti turistik vize almak için toplamanız gereken belgeler arasındadır.
  • Bankanıza ait hesap dökümleri: En az 5000 tl’lik gelire sahip olduğunuzu belgeleyen hesap dökümünüz gerekmektedir. Hesap hareketliliği de 10 gündür sabit olmalıdır. Banka hesabı en az bir ay öncesinde açılmış olmalıdır.
  • Zorunlu seyahat sigortası poliçesi: 30.000 Euro tutarında özel ve acil durumları içeren ve Schengen bölgelerinde geçerliliği olan seyahat sağlık sigortanızın yapılmış olması gerekmektedir.
  • İşçiyseniz maaş bordrosu

Çek Cumhuriyeti turistik vize almak için evrakları tamamladıktan sonra yapılması gereken en önemli şey Çek Konsolosluğu’ndan parmak izi işlemi için randevu almaktır. Bu işlem gerçekleşmeden evraklar tamamlanmış olsa dahi vize alınamamaktadır. Randevu tarihini Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu belirlemektedir.

Acenteniz o gün geldiğinde size eşlik edecek tercüman yardımıyla derdinizi anlatmanızı sağlayabilir. Vize alabilmek için gerekli evrakların teslimi ve parmak izi işleminin ardından yapılması gereken gelecek haberi beklemektir.

Çek Cumhuriyeti Turistik Vize Kaç Günde Çıkar

Konsolosluk çalışanlarının tatil ve çalışma günlerine bağlı olarak, aynı zamanda yoğunluğa da bağlı olarak Çek Cumhuriyeti turistik vize kaç günde çıkar sorusunun cevabı değişmektedir. Fakat herhangi gecikme olmadığı ve evrakları doğru bir şekilde teslim ettiğiniz sürece 7 ile 10 gün arasında çıkabilmektedir.

Bazı özel durumlu vatandaşlar için bu süre uzayabilmektedir. (Yabancı uyruklu vatandaşlar gibi) Ayrıca vizeyi verebilen tek yetkin organ Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu olduğundan bazı durumlarda sizden başka evraklar da isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda sizden istenen belgeyi doğru şekilde tamamlamaya gayret göstermenizde yarar vardır.

Her ne kadar 7 ile 10 gün içerisinde ortalama Çek Cumhuriyeti turistik vize çıkabiliyor olsa da parmak izi işleminin ileri tarihlere atanabiliyor oluşundan dolayı en azından seyahat planınızdan 1 ay öncesinde başvuru yapıyor olmuş olmanız önemlidir.

Çek Cumhuriyeti Turistik Vize Ücreti

Turistik vize ücreti vize alacak kişinin yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Seyahat süresinin 90 günü geçmemesi koşuluyla ayrı ayrı yaşlara bağlı Çek Cumhuriyeti turistik vize ücreti 2020 ortalamaları şu şekildedir:

  • 0 ile 6 yaş arası bireyler için: 20 Euro
  • 6 ile 12 yaş arası bireyler için: 40 Euro
  • 12 yaş ve üzerindeki bireyler için: 100 Euro

Ayrıca seyahat acentesine diğer belli başlı hizmetler için de belli bir miktar ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret ve alabileceğiniz hizmet kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Acenteler sağlık sigortasının yapılmasından tutun, turistik vize almak isteme nedeninizi açıklamanız gereken dilekçe yazımına; vize başvuru formunu doldurma yardımından, kargo hizmetlerine kadar pek çok konuda hizmet sunmaktadır.

Evraklarınızı toparlama ve oluşturma sürecinde 7 gün 24 saat hizmet veren acenteler bulunmaktadır. Acentenin Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından tam yetkin ve akredite olmuş olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti turistik vize için ödemiş olduğunuz ücretlerin iadesi mümkün değildir. Vize ücreti bir başkasına devredilemez ya da bir başkasına satılamaz. Her bir başvuru için ayrı bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Yani vize ücreti tek kullanımlıktır. Yeni bir başvuru yaptığınız durumda ekstra bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca vize başvurusundan ret yanıtı alırsanız da yine aynı şekilde ücret ödemeniz gerekecektir. Çek Cumhuriyeti turistik vize ücreti sadece bu ülke için kullanılabilir.

Çek Cumhuriyeti şuan için Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye’ye turistik vize vermemektedir. Diğer vize müracaatlarını ise kısmi olarak gerçekleştirmekte ve bu konuda oldukça seçici davranmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti ticari vize alabilmeniz için bilmeniz gereken en önemli Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’na vize başvurusu yapabilmek için tam anlamıyla çalışma yetkinliği bulunan, akreditasyonu tam konsoloslukla bağlantılı bir danışma firma ya da kurumla iş birliği yapmanızdır. Konsoloslukla bağlantılı güvenilir kurumların sitelerine web üzerinden ulaşabilir ve çevrimiçi olarak yardım isteyebilirsiniz.

İş sebebiyle Çek Cumhuriyeti’ndeki gideceğiniz firmadan gelecek olan bir davetiyeye sahip olmanız büyük önem arz etmektedir. Bu davetiyenin alelade bir davetiye olmaması, polis onaylı olması icap etmektedir. Davetiyenin direkt olarak kendisi sunulmalıdır. Yani fotokopisi kabul edilmemektedir. Ayrıca e-mail üzerinden gelmiş olan ya da faksla gelen davetiyeler de kabul görmemektedir.

Bilmeniz gereken bir başka husus ise parmak izi işlemi hakkındadır. Bununla ilgili olarak daha önceden Schengen vizesi aldığınızda parmak izi vermiş olsanız dahi Çek Cumhuriyeti ticari vize almak için ayrıca parmak izi vermeniz gerekmektedir. Parmak izi işlemi için başvuruda bulunulması ve konsolosluktan randevu alınması gerekmektedir. Bunu da danışman firmalar aracılığı ile yapabilirsiniz.

Danışman firmalar sizin için parmak izi randevusu almanın yanı sıra o gün geldiğinde sizinle eşlik edecek tercümanlar da görevlendirebilirler. Randevu tarihleri genellikle daha ileri tarihlere verilebildiği için ilk başvurunuzu en erken zamanda seyahatinize en geç 1 ay kala yapmanız gerekmektedir. Eğer ki seyahat tarihinize 2 hafta ya da 2 haftadan az bir zaman kalmışsa ticari vizenizi alamayabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti ticari vize başvurusunda bulunabilmeniz için tüm bunların yanında toparlamanız gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar genel evraklar olup Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda sizden bu evrakların dışında başka evraklar da talep edebilir.

Bu gibi durumlarda size verilen sürede bu evrakları da istenildiği şekilde tamamlamanız en az diğer evrakları tamamlamanız kadar önem arz etmektedir.

Ayrıca seyahatiniz sırasında diğer Schengen ülkelerine de geçmeniz gerekliyse o halde bununla ilgili olarak seyahat planınızı anlatan ekstra bir dilekçe daha hazırlamalısınız. Her bir ülke için ayrı ayrı kalacağınız otel ve gün sayısını belirtmeli giriş ve çıkış tarihlerini yazmalısınız. Hangi ülkeden hangi ülkeye geçeceğiniz de bu bilgiler arasında yer almalıdır.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Evrakları

İster işçi olun ister işveren Çek Cumhuriyeti’ne iş amaçlı gideceğiniz kısa süreli ziyarette almak istediğiniz ticari vize için sahip olmanız gereken en önemli belge pasaportunuzdur.

Eski ve yıpranmış 10 yılı aşkın süredir kullanmakta olduğunuz pasaportlarınız yenilenmelidir. Ayrıca evlilik sebebiyle oluşan soyadı değişiklikleri için de evlilik tarihinden başlayarak 3 ay içerisinde pasaportunuzu yenilemeniz ve bu pasaportla başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Bunun yanında daha birçok evrak da Çek Cumhuriyeti ticari vize evrakları arasındadır. Pasaportun yanında işveren ve işçiler için ortak düzenlenmesi gereken evrakları sıralamak gerekirse:

  • Nüfus kartınızın fotokopisi: Eski, yıpranmış ve yırtılmış nüfus kağıdınızı yenileyerek o şekilde fotokopisini çekmeniz gerekir. Ayrıca evlilik nedeniyle soy adınız değişmişse nüfus kağıdınızı yenilemeniz gerekmektedir. Pasaport bilgilerinizle kimlik bilgilerinizin de bire bir uyması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti Kısa Süreli Vize Başvurusu Formu: Kısa süreli vize başvuruları için doldurulması gereken genel bir formdur. Bu formda özel olarak vizeyi ne için almak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Ticari vize almak içinse Çek Cumhuriyeti kısa süreli vize başvuru formu içerisinde yer alan gidiş nedeninizi belirten seçeneklerin yer aldığı kutucuklardan “business” yazan yeri işaretlemeniz gerekmektedir. Ayrıca nüfus bilgilerinizi de bu forma girmeniz gerekmektedir. Bunların dışında ne zaman gideceğiniz ve döneceğiniz, seyahat boyunca yapacağınız ödemeleri nasıl gerçekleştireceğiniz gibi bilgileri de forma işlemeniz gerekmektedir.
  • Gideceğiniz yerden gelecek ticari bir davetiye: Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi davetiyenin aslının olması gerekmektedir. Ayrıca bu davetiyenin yanında gönderen kişinin Çek Cumhuriyeti pasaportunun ve de nüfus kartının fotokopisinin de yer alması gerekmektedir.
  • Biometrik fotoğraf: 35mm 45mm ölçülerinde olması ve arkasındaki fonun da beyaz renkli olması gereken Schengen standartlarındaki 2 adet biometrik fotoğraf da Çek Cumhuriyeti ticari vize belgeleri arasındadır. En fazla 3 ay içerisinde çekilmiş olması şartı vardır. Yani güncel olmalıdır. Eski pasaportunuzdaki fotoğraf olamaz. 2 adet fotoğrafın da birbirinin aynısı olması şartı vardır.
  • Bankanızdaki son 3 aylık hesap özeti: Bankanızdan alabileceğiniz son 3 aya ait hesap dökümünüz bankanızdan imzalı ve de kaşeli olmak zorundadır. Bankanızda toplamda en az 5000 TL bulunması gerekirken bu para miktarı minimum tutardır. Kalacağınız süreye doğru orantılı olarak daha fazla paranızın olması gerekmektedir.
  • Seyahat Edeceğiniz Günleri Kapsayan Sağlık Sigortası: Yapılacak sigortanın kesinlikle Schengen ülkelerinde geçerliliği olmalıdır. Ayrıca 30.000 Euro tutarında bir kapsama sahip olmalı ve acil durumları da kapsamalıdır.
  • Knfirmeli yani onaylanmış uçak bileti ve otel rezervasyonu: Otel rezervasyonunuz kalacağınızın otelin antetli kağıdına yazılmış olmalıdır. Kalacak kişilerin isimleri ve soy isimleri hangi tarihler arasında kalacakları gibi bilgiler bu kâğıtta yer almalıdır. Altında otelin kaşesi ve imzası olmalıdır.
  • Ayrıntılı vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devlet üzerinden alabileceğiniz bu belgede aile bilgileriniz ayrıntılı olarak yer almaktadır. Ayrıca adres bilgileriniz de yine bu kağıtta yer almaktadır.
  • Çalıştığınız ya da sahibi olduğunuz şirkete ait belgeler: Vergi levhası, sicil gazetesi, şirketin güncel faaliyet belgeleri gibi şirkete ait belgelerin de Çek Cumhuriyeti ticari vize evrakları arasında bulunması gerekmektedir. Vergi levhası, sicil gazetesinin fotokopileri kabul edilirken faaliyet belgesinin aslı kabul edilmektedir.

Çek Cumhuriyeti ticari vize evrakları arasında yukarıda saydığımız evraklardan başka bir de şirket çalışanı ya da şirket sahibi olmanıza bağlı olarak eklemeniz gereken evraklar vardır. Şirket sahibi iseniz; 4-B BAĞ-KUR Hizmet dökümü ve de şirkete ait banka hesaplarının hesap özetleri eklemeniz gereken evraklardır.

Şirket çalışanı iseniz; 4-A Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümü ve Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesi ile maaş bordrosu eklemeniz gereken evraklardır. Maaş bordrosu son 3 aylık zaman dilimini kapsamalı kaşeli ve de imzalı olmalıdır.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Kaç Günde Çıkar

Bütün evraklarınızı tamamladıktan sonra akla gelen soru vizenizin kaç günde çıkacağı iler ilgilidir. Çek Cumhuriyeti ticari vize kaç günde çıkar sorusunun yanıtı hakkında gün bazında net bir bilgi vermek mümkün olmamakla beraber yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

Bu zaman zarfı evrakları tam anlamıyla doğru teslim etmeniz ile mümkündür. Bazı özel durumlarda ekstradan belge istenebilmektedir. Ayrıca evrakları tamamladıktan sonra parmak izi imzası için de randevu almanız gerekeceğinden ve bu randevu için de bir miktar süre gerekeceğinden vizeye başvuru yapmak için en azından seyahat planınızdan bir ay öncesini tercih etmenizi öneririz.

Aileniz, yakınlarınız ya da arkadaşlarınız Çek Cumhuriyeti’nde ikamet ediyor olabilir. Ve siz de onlardan uzakta, Türkiye’de yaşıyor olabilirsiniz. Onları kısa süreli olarak ziyaret etmek istiyorsanız bu durumda Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi almanız gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Vize

Çek Cumhuriyeti’nde oturum hakkı olan ya da oranın vatandaşı olan bir yakınınızı ziyaret etmek ve Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi almak için öncelikle onlardan gelecek bir davetiyeye ihtiyacınız vardır.

Bu davetiye Türkçe dilinde yazılmış olmamalı, Çek Cumhuriyeti’nin ulusal dillerinden birinde ya da İngilizce dilinde yazılmış olmalıdır. Şayet ziyaret edeceğiniz yakınınız direkt olarak akrabanız ise o halde tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ile bu durumu ispatlamanız gerekmektedir.

Davetiyeyi ya da nüfus kayıt örneğini hallettikten sonra Çekya aile ziyareti vizesi başvurusu yapabilmeniz için direkt olarak Schengen Konsolosluğu’na başvuruda bulunabileceğiniz gibi yetkili aracı firmalar ile iletişime geçerek de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yetkili firmanın konsolosluktan onaylı olması gerekmektedir. Direkt olarak konsoloslukla irtibata geçerek randevu almak istediğinizde seyahat planınıza uygun olmayan bir tarihte randevu verilebilmekte ya da randevu verilmediği durumlar da olmaktadır. Bu sebepten güvenilir aracı bir firmayla irtibata geçmeniz yararınıza olacaktır.

Başvuru yapabilmeniz için gerekli evrakları hazırlamalı ve istenildiği gibi düzenlemelisiniz. Evrak işlemleri tamamlandıktan sonra parmak izi işlemi için randevu talep edilmesi gerekmektedir.

Bu işlem sadece konsolosluğa gidilerek yapılabilmektedir. Ayrıca randevu tarihi ileri tarihlere verilebildiğinden vize başvurunuzu olabildiğince erken yapmalı, evraklarınızı olabildiğince erken teslim etmelisiniz. Seyahat planınız 2 hafta sonraysa Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi alamayabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Vizesi Evrakları

Vize alabilmeniz için başvuruda bulunurken şayet direkt konsolosluğa başvuracaksanız yanınızda getirmeniz gereken Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vize evrakları listesi aşağıdadır. Şayet bir firma ile anlaşma sağladıysanız belli bir ücret karşılığında onlar kargoyla konsolosluğa evraklarınızı ileteceklerdir.

  • Pasaport: Pasaportunuz bordo pasaport değil özel pasaportsa vize almanıza gerek kalmadan ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Evlilik sebebiyle kadınların soyadları değiştiği için kimliklerini 3 ay içinde değiştirip pasaportlarını da bu süre zarfında yenilemeleri gerekmektedir. Şayet evlilikten sonraki 3 ay içerisinde seyahat planlanıyorsa eski kimlik bilgileri ve pasaport bilgileriyle de seyahat gerçekleştirilebilir. Yani kimlik bilgileri ve pasaport bilgileri tamamen uyuşmalıdır. Uyuşmadığı takdirde vize çıkmayacaktır. 10 yılı aşan sürede kullanımda olan pasaportlar kabul edilmemekte ve yenilenmesi gerekmektedir.
  • Çekya Vize Başvuru Formu: Çekya aile ziyareti vizesi kısa süreli vize türüne girmektedir. Çek Konsolosluğu’nun resmî sitesine girerek bu forma ulaşabilirsiniz. İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Ayrıca bu sitede doldurulmuş bir örnek de mevcuttur. Formda kimlik bilgilerinizle beraber evraklarınızın özeti niteliğinde sorular sorulmaktadır. (Kalacağınız otel ve gidiş dönüş tarihleriniz gibi) Şayet İngilizceniz yeterli seviyede değilse anlaşmalı olduğunuz firmayla irtibata geçerek cüzi bir ücret karşılığında başvuru formunuzun evraklarınıza uygun olarak doldurulmasını talep edebilirsiniz.
  • Schengen standartlarına uygun biometrik fotoğraf: Daha önceki zamanlarda başka bir vize başvurusunda kullanmadığınız 2 adet biometrik Schengen standartlarında beyaz fon üzerinde yer alan fotoğraf Çekya vizesi için gerekli evraklar arasındadır. Her iki fotoğrafın da birbirinin aynısı olması zorunluluğu vardır. Vesikalık fotoğraflar kabul edilmemektedir.
  • Kimlik Kartı Fotokopisi: T.C. vatandaşlık numarasının net bir şekilde gözüktüğü arkalı önlü kimlik fotokopisi Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi için en önemli evraklardan biridir. Kimlik bilgileri ile pasaport bilgileriniz birbiriyle uyuşmalıdır. T.C. kimlik numarası tam gözükmeyen ya da yırtık olan kimlik kartlarının nüfus müdürlüklerinde değiştirilmesi yenilenmesi gerekmektedir.
  • Tam Teşekkül Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus müdürlüklerinden alınabilecek bir belge olan nüfus kayıt örneklerinde aile bilgileri ve adres bilgileri yer almaktadır. Bu evrak aynı zamanda ziyarete gideceğiniz kişiler yakın akrabanız ise bunu doğrulamak için gereklidir.
  • Önceden alınmış olan Schengen vizelerine ait fotokopi: Şayet daha önceden alınmış olan Schengen vizesi ya da vizeleri varsa bu yeni vize alımını kolaylaştıracak etkenlerden biri olabilir.
  • Onaylanmış-Konfirmeli Uçak Biletleri: Gidiş dönüş tarihlerinize ait onaylanmış uçak biletleri de bulunması gereken evraklar arasındadır. Vizeniz ret cevabı aldığı takdirde bazı uçak biletleri iptal edilemeyebilir. Uçak biletini almış olduğunuz firmayla bu konuyu önceden görüşmüş olmanız gerekmektedir.
  • Antetli Kâğıda Yazılmış Otel Rezervasyonu Bilgileri: Giriş çıkış tarihlerinizin ve ad soyadınız yer aldığı otelin antetli kağıdıyla yazılmış imzalı ve mühürlü rezervasyon bilgileri Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi belgeleri arasındadır.
  • Banka hesap bilgileri: En azından 1 ay önce açılmış olması gereken ve içerisinde en az 5 bin TL tutarında maddi birikim bulunması gereken banka hesap bilgilerinizi de evraklarınızın arasına koymalısınız. Bu bilgiler bankanız tarafından mühürlü ve ıslak imzalı olmalıdır. Kalacağınız gün sayısına bağlı olarak ne kadar fazla paranız varsa vize çıkma ihtimali o kadar yükselir.
  • Seyahat Sağlık Poliçesi: Sağlık sigortanız en az 30 bin Euro teminat içermeli ve yolculuğunuz esnasında oluşabilecek acil durum masraflarını karşılamadır. En az seyahate gidiş tarihinizden 1 gün önceki ve seyahat dönüş tarihinizden 1 gün sonraki günü de kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Schengen ülkelerinde geçerliliği olmayan bir sağlık sigortası Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi için kabul görmemektedir. Bu konuda yine anlaşmış olduğunuz aracı firma size gerekli danışmanlık hizmetini sağlayabilir.
  • Mesleğinize Ait Ayrıntıları İçeren Belgeler: Öğrenci iseniz öğrenci belgesi; çalışan iseniz son 3 ayı kapsayan aylık bordronuz; iş veren iseniz vergi levhası, işyeri açma izin belgesi gibi belgeler istenmektedir. Öğrenci, çalışan, iş veren ve emekli için ayrı ayrı olarak istenen belgelerin ayrıntılı listesini Schengen Konsolosluğu resmî sitesinden edinebilirsiniz

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Vizesi Süresi

Bütün evraklarınızı tamamlayıp ıslak imza için konsolosluğa giderek gerekli adımları yaptıktan sonra başvurunuz tamamlanmış olur. Vizenin sonuçlanması ise yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasını bulabilir. Bu durum tüm evraklarınızın düzgün bir şekilde teslim edilmiş olduğu durumlar için geçerlidir. İstisnai durumlar yaşanmaktadır. Schengen Konsolosluğu bazen farklı belgeler talep edebilmektedir. Bu hakkını saklı tutar ve ayrıca parmak izi için verilen randevu bekleme süresini de hesaba katacak olursanız en azından seyahatinizden 30-40 gün öncesinden başvuru yapıyor olmanız Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vizesi çıkartmanız açısından önem arz etmektedir.

Çek Cumhuriyeti Aile Vizesi Ücreti

Sadece vize başvuru ücreti seçmiş olduğunuz vize sağlayıcı aracı firmaya göre değişmektedir. Her yıl konsolosluğun belirlemiş olduğu ücretin üzerine bu firmalar bir ücret eklemektedir. Çek Cumhuriyeti aile vizesi ücreti ne kadar sorusunun net bir yanıtı olmamakla beraber yaklaşık olarak 60-100 Euro arası değişen bu ücretler yaşa seyahat etmek isteyen yaş aralığına bağlı olarak da değişmektedir.

Şayet Schengen aile ziyareti vizesi başvurusu onaylanmazsa unutmamanız gerekenler;

  • Aynı biometrik fotoğrafları 2. başvuruda kullanamazsınız!
  • Vize için yatırdığınız harç geri ödenmez!

Ayrıca almış olduğunuz Schengen aile ziyareti vizesi onaylanırsa devredilemez, satılamaz ya da başka bir ülke için kullanılamaz. Bu sebepten eğer gitmek istediğiniz ülke dışında başka Schengen ülkelerine de gitmeyi planlıyorsanız bunu başvuru evraklarınızda bir dilekçe ile belirtmeniz gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Dilekçe

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan ailenizi ya da yakınlarınızı ziyaret etmek istediğinizde Çekya aile ziyaret vizesi almanız gerekir. Çek Cumhuriyeti’ni turistik amaçlı ziyaret etmek istediğinizde ise Çekya turistik ziyaret vizesi almanız gerekirken işiniz sebebiyle Çek Cumhuriyeti’ne gitmeniz gerektiğinde Çekya ticari vizesi almanız gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti bordo pasaportu olan yani umuma mahsus pasaportu olan tüm Türk vatandaşlardan vize istemektedir.

Çek Cumhuriyeti vizesi almaya karar verdiğinizde yapmanız gerekenlerin başında dilekçe doldurmak gelmektedir. Her bir vize türü için dilekçeniz ayrı düzenlenmelidir.

Her dilekçenin başında kime yazdığınızı belirten ilk giriş söz grubu bulunmalıdır. Çek Cumhuriyeti vizesi için de yazılan kurum konsolosluk olduğu için bunu bu şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

Ayrıca dilekçenin sonunda adınız, soyadınız ve imzanızın da yer alması gerekmektedir. Eğer ki ticari vize için başvuru yapıyorsanız şirketinizin antetli kağıdına dilekçenizi yazmalı ve şirkete ait mühür ve imza ile imzalamalısınız.

Çek Cumhuriyeti Turistik Dilekçe

Turistik amaçlı ziyaret planınız varsa Çek Cumhuriyeti turistik dilekçesi doldurmalısınız. Dilekçeler İngilizce olarak doldurulmalıdır. Dilekçede turistik amaçlı ziyaret yapmak istediğinizi belirtmelisiniz. Ayrıca gideceğiniz tarihleri de bu dilekçede belirtmeniz gerekmektedir. Hangi tarihte gidip döneceğiniz bilgisini eklemelisiniz.

Çalışan değilseniz yani maaş bordronuz yoksa Çekya vizesi almak için kim tarafından masraflarınızın karşılanacağına dair ikinci bir dilekçe daha teslim etmeniz gerekmektedir.

Çalışan olarak turistik ziyaret etmek istiyorsanız işinizden gideceğiniz tarihler arasında izin aldığınıza dair onay formunu mühürletmeniz imzalatmanız gerekmektedir. Hazırladığınız dilekçenin mutlaka topladığınız belgelerdeki bilgilerle bire bir uyum içinde olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Dilekçesi

Eğer seyahat amacınız turistik amaçlı olmaktan çok ailenizi ve yakınlarınızı ziyaret amaçlıysa Çek Cumhuriyeti aile ziyareti dilekçesi doldurmalısınız.  Dilekçede gideceğiniz tarihler arasına yer verdiğiniz gibi kimlerin yanında kalacağınız gibi ekstra bilgilere de yer verebilirsiniz.

Yine bu dilekçenin de İngilizce doldurulmuş olma şartı vardır. Kısa süreli olarak yani 90 günden az vize türü için aile ziyareti vizesi geçerlidir. Kaç gün kalacağınız da bu açıdan önem arz etmektedir.

Çek Cumhuriyeti Ticari Dilekçe

Son olarak almak istediğiniz vize türü işinizle alakalı bir sempozyuma katılmak, işinizle ilgili bir eğitim almak amaçlı ise bu durumda da vize alabilmek için Çek Cumhuriyeti ticari dilekçesi doldurmanız gerekmektedir. Yine bu dilekçenin de diğer dilekçelerde olduğu gibi yabancı dilde doldurulması gerekmekte ve dilekçede gidiş dönüş tam tarihlerinizin yer alması gerekmektedir.

Bu dilekçeye seyahatiniz boyunca hangi görevlerde yer alacağınızı ve şu anki işinizde hangi pozisyonda çalıştığınızı yazmanız gerekir. Ayrıca bu dilekçe şirketinize ait antetli kâğıt üzerine ve mutlaka mühürlenerek, imzalı olarak hazırlanmalıdır.

Çekya vize başvurusu için ücretsiz bir şekilde hazırlanan vize talep dilekçesi ve örneklerine >> schengenvize.net/cekya-vize-dilekcesi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Vize Fotoğraf Ebatları

Çek Cumhuriyeti vizesi alabilmeniz için gerekli birçok evrak bulunmaktadır. Bu evraklar parmak imzası başvurusu öncesinde teslim edilmelidir.  Çek Cumhuriyeti’ne ziyaret yapabilmeniz için gerekli evraklar arasında en önemlilerinden birisi de son 3 ay içerisinde çektirmiş olmanız gereken biyometrik fotoğraftır.

2 adet olarak istenmektedir. Çek Cumhuriyeti vize fotoğraf ebatları Schengen standartlarına uygun olmalıdır. 35 milimetre genişliğe ve 45 milimetre yüksekliğe sahip (35mm-45mm) olması gereken fotoğrafta kafa tam orta noktaya sabitlenmeli ve fonu ise beyaz ve desensiz olmalıdır.

Fonda herhangi bir gölge bulunmamalıdır. Fotoğraf çekilirken güneş gözlüğü ya da renkli camlar takılmamalıdır.

Çek Cumhuriyeti vize fotoğrafı hakkında bilinmesi gereken bir diğer önemli husus daha önceden herhangi bir vize başvurusunda kullanılmamış olmasıdır. Ayrıca güncel olmayan ve kişinin görüntüsünü net bir şekilde tanımlamayan fotoğraflar kabul görmemektedir. Bu sebeple vize yapmak istediğiniz tarihe yakın zamanda fotoğrafınızı çektirmenizi öneririz.

Ayrıca fotoğrafta alın çizginiz kulak çizginiz ve çene hattınız tam olarak belirgin olmalı ve gözükmelidir. Bu sebeple kapalı olan bayanların başörtülerini geriye doğru hafifçe itmeleri gerekmektedir.

Saçı uzun olan bayanların ise saçları gözlerinin önüne ya da alınlarının bir kısmına gelmeyecek şekilde ayarlanmalı mümkünse arkadan toplanmış olmalıdır.

Çek Cumhuriyeti vize fotoğrafı çekilirken şapka gibi bir aksesuar kullanılmamalıdır. Renkler yüzün doğal rengini yansıtmalı, ağız fotoğraf çekilirken kapalı konumda olmalı ve renk kontrastı fotoğrafçı tarafından iyi ayarlanmalıdır. Baş ise tam olarak karşıya bakmalı ve gözler de yine baş doğrultusunda karşı tarafa bakıyor olmalıdır.

Baş dik konumda tutulmalıdır. Fotoğrafı çektirmenizin ardından fotoğrafa herhangi bir zarar gelmesine karşılık 2’den fazla fotoğraf çektirmeniz yararınıza olacaktır. Kesik, yırtık, eski ve lekeli fotoğraflar kabul görmemektedir.

Tüm bu işlemleri yapmanız için fotoğrafçınız size destek olacaktır. Gelişen teknolojiyle beraber dakikalar içerisinde biyometrik fotoğrafınız elinize ulaşacaktır. Çek Cumhuriyeti vize fotoğraf ebatları hakkında fotoğrafçılar genel bilgilere hakimdir ve siz vize çıkarmak için biyometrik fotoğraf istediğinizi söylediğinizde gerekli şartlara uygun uygulamaları yapacaklardır.

Çek Cumuriyeti Vize Ücreti

Çek Cumhuriyeti’ne turistik bir seyahat amaçlıyor olabilirsiniz. Ya da eşiniz oradadır ve onun yanına yerleşmek istiyor olabilirsiniz. Veya yakınlarınızı görmek amaçlı kısa süreli bir ziyaret planlıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda Çek Cumhuriyeti Türk vatandaşlardan vize talep etmektedir. Peki bu Çek Cumhuriyeti vize ücreti ne kadardır?

Vize alabilmeniz için birçok evrak tamamlamanız gerekmekte ve bu evrakların da birbiriyle çelişkisiz olması gerekmektedir. Pasaport, nüfus kartı ya da kâğıdı fotokopisi, ikametgâh, adli sicil kaydı, evlilik cüzdanı, maaş bordrosu, banka hesapları hesap dökümü, sağlık sigortası gibi pek çok evrak sizden alacağınız vize türüne bağlı olarak istenecek evraklardır.

Evrakları tamamlamanızın ardından parmak izi işlemi için konsolosluğa gitmeniz gerekecektir. Çek Cumhuriyeti vizesi ücretini de yatırmalısınız. Şayet direkt olarak konsolosluk aracılığı ile başvuruda bulunmayıp konsoloslukla anlaşmalı akredite bir kurumla anlaşma gerçekleştirdiyseniz ödeyeceğiniz tutarlarda oynamalar olacaktır. Çünkü bu tür kurumlar size vize başvurunuzun başından sonuçlanmasına kadar hizmet vermektedir.

Ayrıca Çek Cumhuriyeti vize ücreti yapacağınız vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin kısa süreli bir vize almak için ortalama ödemeniz gereken tutar ortalama 80 Euro iken uzun süreli vize almanız için gereken para daha yüksek olmaktadır.

Ayrıca bazı kurumlar sundukları VIP hizmetler karşılığında daha yüksek fiyatlar talep edebilmektedir. Bu noktada önemli olan ve sizin yapmanız gereken hangi kurumla iş birliği yapacak olursanız olun akreditesinin ve konsolosluktan gelen çalışma izninin tam olduğuna emin olmanızdır. Konsoloslukla alakası olmayan sahtekâr kurumlar sizi dolandırabilir. Almak istediğiniz vizeyi alamadığınız gibi paranızdan da olabilirsiniz.

Bazı kurumlar yaş aralıklarına göre vize ücreti almaktadır. Örnek vermek gerekirse kısa süreli vize için 0-6 yaş arasındaki bireylerden 20 Euro, 6-12 yaş arasındaki bireylerden 60 Euro, 12 yaş ve üstündeki bireylerden 100 Euro alan aracı firmalar bulunur. Bu firmalar vermiş olduğunuz paranın bir büyük bir kısmını Çek Cumhuriyeti vize harcı için kullanırken geriye kalan parayı hizmet bedeli olarak kullanmaktadır.

Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki eğer vizeniz olumlu sonuçlanmazsa vize başvurusunda yatırmış olduğunuz paraların hiçbiri tarafınıza geri verilmeyecektir. Tekrardan başvuru yapmak ve vize çıkarmak istediğinizde yeniden para yatırmalı ve tüm adımları en baştan yapmalısınız. Bazı durumlarda da sizden ekstra evrak istenebilir. Bu gibi durumları göz önüne alarak en erken tarihte başvuruda bulunmalısınız.

Çek Cumhuriyeti Vize Veriyor Mu?

Çek Cumhuriyeti vize süreci gerekli evraklar tamamlandığı takdirde verilir.

Çekya Erasmus Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çekya Erasmus vizesi 2 hafta içerisinde çıkar.

VFS Global Vize Ücreti Ne Kadar?

VFS Global vize ücreti, her yıl güncellik gösterir.

Çekya Vize Başvurusu: Gerekli Evraklar 2023 Video;

İlginizi Çekilebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×