İsviçre vatandaşlık işlemleri - Schengenvize.net
İsviçre Vizesi: Gerekenler ve Vize Ücreti

İsviçre vatandaşlık işlemleri

İsviçre Vatandaşlık Başvuru İşlemi

İsviçre’de çalışan ya da eğitim gören, ancak bu süre zarfında İsviçre vatandaşlarının sahip olduğu hukuki haklara da sahip olmak isteyenlerin, İsviçre Vatandaşlık İşlemleri ile vatandaşlık başvurusu yapması gerekiyor.

İsveç Visesi İşlemleri Adana

Çeşitli nedenlerle İsviçre’de yaşayan kişilerin, yaşamına İsviçre’de devam etmek ya da hukuki olarak İsviçre vatandaşlarının faydalandığı tüm avantajlardan faydalanmak için vatandaşlık başvurusunda bulunması gerekiyor. Vatandaşlık başvurusu yapacak kişiler, başvuru sırasında İsviçre’de bulunuyorsa başvurusunu direkt olarak İsviçre Göçmenlik bürosuna yapabiliyor. Türkiye’den başvuru yapacaklar ise İsviçre vatandaşlık işlemleri için İsviçre Konsolosluklarına başvurabiliyor.

2018 yılında İsviçre tarafından yeniden düzenlenen yasalar ile birlikte, İsviçre vatandaşlığına başvurmak isteyen vatandaşların İsviçre’de yaşaması gereken yıl sınırı 12’den 10’a düşürülmüştür. İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapacak kişinin, en az 10 yıl yaşaması gerekirken, 10 ile 20 yaş arasında İsviçre’de yaşayan kişilerin yaşadıkları her yıl 2 yıl olarak sayılmaktadır.

Değişen bu yeni yasa ile birlikte vatandaşlık başvurusuna da belirli şartlar eklenmiş ya da mevcut şartlar zorlaştırılmıştır. Başvuru yapan kişinin, İsviçre’nin ulusal dilleri arasında yer alan Fransızca, Almanca, İtalyanca ya da Romanca dillerinden en az birini iyi şekilde konuşup yazabiliyor olması gerekmektedir.

Kişinin İsviçre vatandaşlık işlemleri kapsamında değerlendirilebilmesi için, C tipi oturum izni sahibi olması ve en az 10 yıl İsviçre’de yaşaması gerekmektedir. C tipi oturum izni, süre sınırı olmadan İsviçre’de yaşama hakkı sunan oturum iznidir. Çift olarak vatandaşlık başvurusu yapılıyorsa, çiftlerin ikisinin de tüm şartları sağlıyor olması gerekmektedir.

İsviçre vatandaşlık işlemleri için başvuru yapacak kişilerin değerlendirilebileceği farklı iki seçenek de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, İsviçre’de doğmuş olmak. İsviçre sınırları içinde doğan bir çocuk, ebeveynlerinden sadece bir tanesi İsviçre vatandaşı ise doğuştan İsviçre vatandaşı sayılıyor ve İsviçre vatandaşlarının sahip olduğu haklara doğuştan sahip oluyor. Ancak ebeveynlerin ikisi de İsviçre vatandaşı değilse, kişi İsviçre vatandaşı sayılmıyor.

Vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerde aranabilecek bir diğer kriter ise İsviçre vatandaşı ile evli olmasıdır. 3 yıldan daha uzun süre İsviçre vatandaşı ile evli kalan ve bu süre boyunca İsviçre’de yaşayan kişiler de vatandaşlık başvurusu yapabiliyor.

İsviçre Oturum İzni için gerekli evraklar

İsviçre’de eğitim almak ya da çalışmak gibi sebeplerle yaşamak isteyen vatandaşların başvurması gereken İsviçre Oturum İzni için gerekli evraklar nelerdir?

İsviçre’de yaşamak isteyen vatandaşların, İsviçre konsoloslukları tarafından belirlenen bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Belirtilen şartları karşılayan vatandaşlar ise konsolosluklar ile iletişime geçerek oturum izni vizesi için başvuru yapabiliyor. Peki, İsviçre oturum izni için gerekli evraklar nelerdir? Kişiler kendisinden istenilen evrakları hazırlarken nelere dikkat etmelidir?

İsviçre, oturum izni konusunda vatandaşlara birkaç farklı oturum izni seçeneği sunuyor. Bunlardan ilki İsviçre L oturum iznidir. L oturum izni, İsviçre’de 1 yıla kadar kısa süreli oturum almak isteyen kişilere verilmektedir. Vizenin dolma süresine 3 ay kala yapılan başvuru ile birlikte bu oturum izni 24 aya kadar uzatılabilmektedir.

İsviçre B oturum izni ise İsviçre’de üniversite okuyan öğrencilere ya da İsviçre’ye bağlı bir şirkette 1 yıldan fazla süre çalışan kişilere verilmektedir. İsviçre oturum izni için gerekli evraklar arasında kişinin son 12 aya dair maaş bordrosunu, öğrenci ise öğrenci belgesini eklemesi gerekiyor. Ancak B oturum izninde kişinin çalışabileceği iş sektörüne sınırlandırmalar getirilmiştir.

Herhangi bir süre sınırlandırması olmadan hayat boyu İsviçre’de yaşama hakkı ise C oturum izni ile verilmektedir. Ancak C oturum izni vizesine başvuru yapmak isteyen vatandaşların, en az 10 yıl boyunca İsviçre’de ikamet etmiş olması gerekmektedir. ABD ve Kanada vatandaşları için 10 yıllık bu süre 5 yıla indirilmiştir. C oturum izni alan kişi, başvuru sırasında İsviçre oturum izni için gerekli evraklar ile birlikte İsviçre’de 10 yıl boyunca yaşadığını kanıtlayacak evrakları da teslim etmesi gerekiyor. B oturum izninde kişilerin çalışabileceği işler sınırlı iken, C oturum izni alan vatandaşlar istediği meslekte çalışabiliyor ya da kendi şirketini açabiliyor.

G oturum izni ise İsviçre’nin komşu ülkelerinde yaşayan ancak İsviçre sınırı içerisinde bir şirkette çalışan kişilere verilmektedir. G oturum izni alan kişilerin haftada bir kendi ülkesine giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

İsviçre’de 90 gün yani 3 aydan fazla kalacak kişilerin oturum iznine başvurması gerekmektedir. Kantonlar üzerinden oturum izni yapılabilmektedir. Her kantonlar da farklı özellikler bulunuyor ancak bunların hepsi aynı yasalara sahip olmaktadır. Bu konuyu özetleyecek olursak bu farklılıklardan kaynaklı olarak başvurular esnasında istenilen belgeler farklılık gösteriyor.

İsviçre oturum izni kapsamında Türkiye vatandaşlarına biyometrik kimlik verilmektedir. Biyometrik kimlikler üzerinde yer alan çipler içerisinde parmak izleri saklıdır. İsviçre oturum izni sonucunda bulunan kayıtlar 5 yıl içerisinde silinebilir.

Çeşitli İsviçre oturum izni türleri bulunmaktadır. Bu türleri inceleyecek olursak bu şu şekildedir.

• İsviçre L tipi, bu oturum kısa süreli olmaktadır. Kısa süreli L tipi oturum izni 1 senelik olmaktadır.

• İsviçre B tipi, geçici vize tipi olmaktadır. Ancak belli sınırlamalar sizlere sunulabilmektedir. Bu kaynaklar da eğer finansal yönden herhangi bir yeterlik bulunuyor ise bu durum kapsamında sizlere geçici oturum izni verilebilmektedir.

• İsviçre C tipi, yerleşim oturum izni olmaktadır. Süre kısıtlaması olmadan istendiği an yenilenebilen bir sistemdir. Ancak c tipi oturma izni için en az vatandaşların 10 yıl burada yaşamış olması gereklidir.

• İsviçre G tipi, sınır ötesi izni İsviçre’de yaşamayan ancak İsviçre’de çalışan kişiler için kullanılan oturum izni olmaktadır.

Yukarıdaki kendine uygun olan oturum tipini belirleyerek bu doğrultuda başvuru işlemleri yürütmesi gereklidir. Böylece oturum izni kolay bir şekilde çıkabilmektedir.

İsviçre Transit Vize Ülkeleri

İsviçre transit vize ülkeleri İsviçre’ nin sınır komşuluğu bulunan Schengen ülkeleridir. Bu ülkelerin sınırları kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 24 saat içinde transit vize ihtiyacı duymadan 24 saatlik sürenin ardından ise transit vize alım başvurusunda bulunulması gereken ülkelerdir. Ayrıca İsviçre ile herhangi bir üçüncü ülke arasında hava yolu şirketleri tarafından aktarmalı seyahat düzenlenen ülkelerin tamamında 24 saati aşan süreli aktarmalarda İsviçre transit vize alımı gerçekleşmelidir.

İsviçre vizesi en kolay nasıl alınır; >> schengenvize.net/isvicre-vize bağlantısın’dan yeni yılda hazırlanan kesin kılavuza ulaşabilirsiniz.

İsviçre Vatandaşlığı Kaç Para

Doğum ile evlilik yoluna bağlı olarak vatandaşlık hakkının sorgulandığı görülür. Bunların yanı sıra ikamet süresi de dikkate alınır ve şartlara uygun olanların başvuruları değerlendirilir. Hatta merak edenler İsviçre vatandaşlığı kaç para sorgulasa da belirli bir ücret yerine şartların üzerinde durulur.

İsviçre vatandaşlık şartları 2020 yılında da aynı şekilde paylaşılmış ve halen uyulması esas alınmıştır. Şöyle ki minimum 5 yıl süreyle ülkede ikamet ediyor olmanız aranılan şartlardan bir tanesidir. Hatta bunun yanı sıra 3 yıldır ülkede evli olmak ve ikamet etmekte şartlar arasında yerini almıştır.

Söz konusu para olduğu zaman İsviçre Konsolosluğu üzerinden sadece vize harç ile başvuru bedelleri belirtilir. Parayla vatandaşlık veren ülkeler 2020 listesinde yer almaz. İsviçre yerine Portekiz, Karadağ ve Güney Kıbrıs şeklinde ayrı ülkeler üzerinden parayla vatandaşlık hakkından faydalanmanız esas alınır.

Oturum iznine dair ülkenin C kategorisinde yer alan vize prosedürleri ele alınır. Bunun için de en az 10 yılı aşkın süredir ülkede ikamet ediyor olmanız değerlendirilir. İsviçre C oturum izni nasıl alınır merak edenlere ikametten ziyade evlilik şartı da öne sürülür. Nitekim evlilik belgelerinin ibrazına karşı vatandaşlık hakkının sorgulanması mümkün olacaktır.

İsviçre vatandaşlığı 2020 yılı içerisinde olduğu gibi belli başlı prosedürlere karşı değerlendirilir. Şöyle ki en az 3 yıldır ülke vatandaşı ile evli olmak bunlar arasında gösterilir. Ardından vatandaşlık hakkına dair 22 yaş sınırına yer verilir ebeveyn belgeleri dahilinde bu yönde başvurulara geçilebilir.

Merak edilen bir diğer soru İsviçre vatandaşlığı kaç yılda alınır oluyor. Bunun için 12 yıl süresine yer verilse de hızlandırılmış olan başvurularda süreç değişiklik gösterir. Aynı zamanda söz konusu evlilik ise farklı süreçler üzerinden başvurulara yer verilir.

İsviçre vatandaşlık başvurusu hızlandırılmış versiyonu ile ele alınırsa süre 5 yıla kadar düşer. Ancak bunda vatandaşların evlilik yoluna başvurmaları ele alınır. Belli başlı prosedürler üzerine evrakların ibrazına geçilir. Nitekim evraklar üzerinden başvurularınız incelenir ve sonuçlanır. Hatta isteyenler bu süreçte danışmanlıklardan faydalanarak profesyonel destek alabilir.

İsviçre'de Yaşamak

Oturum izni kriterlerine uygun olan T.C. vatandaşları İsviçre’de yaşamak için taleplerini iletebilir. Hatta kalma nedenine göre B ve C kategorileri olarak ayrı oturum izinlerine yer verildiğini unutmamak gerekir. Bunun için ayrı belgeler üzerinden konsolosluk başvurularının sürdürülmesi esas alınır.

İsviçre’de yaşamak için gerekenler adı altında doğru bir şekilde doldurulan başvuru formunun önemli bir yere sahip olduğu belirtilir. Pasaport ve özlük belgeleri şeklinde her birinin sıralanması istenir. Şöyle ki oturum izni almak için T.C. vatandaşlarının belgeleri talep edilir. Her bir belge üzerine değerlendirilen vatandaşlar İsviçre seyahatine geçebilir ve yerleşme şartlarını ele alabilir.

Refah seviyesini yüksek tutan İsviçre bundan kaynaklı olarak göç alan ülkeler arasında gösterilir. İsviçre’de yaşam 2020 yılında sık sık sorgulanmış ve ne denli pahalı bir ülke olduğu anlaşılmıştır. Ancak verilen asgari tutara karşı geçimin kolay olduğu ifade edilir. Bu detaylar üzerine iltica ya da göçmenlik üzerine başvurular değerlendirilir.

İsviçre’de yaşam masrafları yüksek tutulur ve aylık olarak ortalama 1500 CHF tutarına değinilir. Ulaşımdan yeme içmeye kadar çeşitli alanlardan masraflar değerlendirilir. Seçkin bir ülke olan İsviçre yaşam kalitesini yüksek tutmaya devam ettiği için göç alan ülkeler arasında üst sıralara yükselmiştir.

Ülkeye seyahat nedenine bağlı olarak vize işlemlerine geçenler önce gezi programlarını hayata geçirebilir. İsviçre’ye gitmek için sebepler adı altında turistik geziler başı çeker. Bunun ardından ticari, aile veya akraba ziyareti şeklinde ayrı seyahat nedenlerine karşı vize işlemleri ele alınır.

İsviçre’de maaşlar nasıl öğrenenler çalışma vizesi taleplerinde bulunur. Öncelikle ülkenin çalışma süresi olarak haftalık 40 saate yer verdiği belirtilir. Aylık asgari tutarın da 4.100 İsviçre Frangı üzerinden verildiği ifade edilir. Bu tutarın TL olarak karşılığı 34 bine yakın olduğu için göçmenlik adına talep görmektedir.

Bunların arından İsviçre’de vatandaşlık nasıl alınır soranlar için 3 ayrı prosedüre yer verilir. Öncelikle doğum yolu ile vatandaşlık hakkı talep edilebilir. Evlilikte bunlar arasında gösterilir. Bir de uzun dönem ülkede ikamet eden T.C. vatandaşlarının talepleri üzerine olumlu yönde sonuç almaları mümkün olabilir.

Evlilik Yoluyla İsviçre Vatandaşlığı

İsviçre vatandaşı olmak isteyen kişiler hangi ülkeden başvuru yapıyorsa şartlar buna göre değişmektedir. Eğer bir Avrupa Birliği vatandaşı tarafından başvuru yapılıyorsa süreç daha kolay işlemektedir. Evlilik yolu ile İsviçre vatandaşlığı da mümkündür.

İsviçre vatandaşı olmak için Türkiye dahil birçok ülke vatandaşının İsviçre’de belirli bir süre yaşamış olma şartı vardır. 12 yıl boyuna İsviçre’de yaşama şartı konulmuştur ve bu süre sonunda İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapılabilir.

İsviçre vatandaşlığı 2020 yılı için İsviçre’de 12 yıl boyuna yaşamış olma zorunluluğu vardır. Ayrıca İsviçre vatandaşı ile evlenmek ve İsviçre’de doğmuş olmak gibi yollarla da İsviçre vatandaşlığı alınabilir.

İsviçre’de doğanların hakları arasında oy verme, seçme ve seçilme, eğitim ve yaşam hakkı gibi haklar bulunur. İsviçre içerisinde doğan herkes İsviçre vatandaşı olmaz. Bunun için evli anne ve babadan en az birinin İsviçre vatandaşı olması şartı vardır. Anne evli değilse bile İsviçre vatandaşı ise çocuk İsviçreli olur. Fakat baba evli değilse ve İsviçreli olsa da anne yabancı olması durumunda çocuk İsviçreli olmaz.

İsviçre, çifte vatandaşlığa izin verir. İsviçre vatandaşlığı alındıktan sonra diğer ülke vatandaşlığının kaybı, diğer ülkenin tutumuna bağlıdır. Mesela bir Türk vatandaşı İsviçre vatandaşlığına da kabul edildiği zaman her iki ülkenin de vatandaşı sayılır. Çünkü Türkiye de çifte vatandaşlığı kabul eden ülkeler arasında yer alır.

İsviçre’de evlenmek için gerekli belgeler, nüfus kayıt örneği ve uluslar arası doğum kayıt örneğidir. Zürih Türkiye konsolosluğundan alınacak evlendirme evrakları ile birlikte İsviçre’nin yerel makamları tarafından evlendirme işlemleri gerçekleştirilir. Nüfus kayıt örneği ve uluslar arası doğum kayıt örnekleri Türkiye’de nüfus müdürlüklerinden, İsviçre’de ise Türkiye başkonsolosluklarından alınabilir.

İsviçre vatandaşı ile Türkiye’de evlenmek için ise Türkiye Cumhuriyeti nikah dairesinden bilgi alınmalı ve gerekli işlemler yapılmalıdır. Nüfus kayıt örneği evlilik için yeterli ise Türkiye’de nikah yapıldıktan sonra İsviçre’de evliliğin kaydettirilmesi gereklidir.

Evlilik kaydı yapılabilmesi için İsviçre Konsolosluğuna evlenme kayıt örneği, doğum kayıt örneği, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgâh ve son 6 ay daha geçerli bir pasaport getirilmelidir. İsviçre vatandaşı olan eşin ibraz etmesi gereken evraklar ise nüfus kayıt örneği, ikametgâh ve pasaporttur.

Evlenip İsviçre’ye gitmek ile ilgili olarak evlenen kişiler evlenir evlenmez hemen İsviçre’de oturma izni alamazlar. Evlenen kişiler İsviçre’de oturmak istiyorsa, Türk vatandaşı olan eş İsviçre’den aile birleşimi vizesi almalıdır.

İsviçre Vatandaşı Olmak İçin Ne Gerekli?

İsviçre vatandaşı olmak için 5 yıl boyunca İsviçre’de ikamet etmiş olmanız ve vatandaşlık prosedürlerinde, kültürel yeterlilikle , dil yeterliliği sınavlarını geçmiş olmanız gerekmektedir.

İsviçre’de Yaşamak İçin Ne Yapmak Lazım?

İsviçre’de yaşamak için oturma izni almanız, mülk edinmeniz ve evlilik işlemleri yapmış olmanız gerekmektedir.

İsviçre Oturma İzni Nasıl Alınır?

İsviçre Oturma izni almak için bulunduğunuz bölgede, göçmenler ofisine giderek başvuru yapmanız gerekmektedir.

İsviçre Vatandaşlık İşlemleri Video;

İlginizi Çekebilir;

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×