Ankara Anlaşması Tüm Detayları- Schengen Vize
Vize İşlemleri İle İlgili Genel Bilgiler

Ankara Anlaşması

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından İngiltere’ye iş kurmak amacıyla gidilmesi için, Ankara Anlaşması yapılmıştır. Anlaşmanın 1963 yılında yapıldığı dönemde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Romanya ve Bulgaristan gibi ülkeler de bu anlaşmaya dahil durumdaydı. Daha sonra balkan ülkelerinin AB’ye girmesiyle birlikte, bu sözleşmede taraf olarak İngiltere ve Türkiye kalmıştır.

Ankara Sözleşmesi nedir sorusuna yanıt olarak, “1963 yılından bu yana Türkiye’den İngiltere’ye iş kurmak amacıyla göç edilmesine yönelik bir sözleşmedir” denilmektedir. Bu anlaşmanın İngiltere ve Türkiye arasındaki geçerliliği, 1963 yılından 31 Aralık 2020’ye kadar sürmüştür. 31 Aralık 2020’de İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğini terk etmesinin ardından, bu anlaşmadaki hükümler de geçersiz hale gelmiştir.

Ankara Anlaşması

İlk olarak Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleriyle yapılmış olan anlaşma, Avrupa Birliği’nin protokolleriyle birlikte, tarafların tekrar düzenlenmesini sağlamıştır. Ankara Anlasması ile Avrupa’daki işçi ve işveren dengesinin sağlanması, istihdam yaratılması amaçlanmıştır.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden, İngiltere’ye iş kurmak amacıyla göç etmek isteyenlerin önü açılmış ve destek almaları sağlanmıştır. Vize çıkarılmasıyla, iş vizesi ve oturum izni gibi girişimlerde destek verilmesiyle birlikte, bu sözleşmeye dayanarak başvurular artmıştır.

Ankara Anlaşması’nın diğer adı ECAA vizesidir. Bu vize türüyle uzun süreli vize başvurunuzu yapmak için, 18 yaşından büyük olmanız gerekmektedir. Ayrıca, İngiltere’de iş kurmak veya tecrübe sahibi olduğunuz kendi işinizi yapmak istiyorsanız, sermayenizin yeterli olduğunu ibraz etmeniz gerekmektedir.

Gerekli şartları karşılayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından ECAA vizesinin çıkartılması için konsolosluğa başvuru yapılabilir. Herhangi bir nedenle vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda, İçişleri Bakanlığı tarafından detaylı bir şekilde, reddin nedenine dair açıklama yapılacaktır.

Ankara Antlaşması İngiltere

Ankara Anlaşması’nın yapılmasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ek olarak Bulgaristan ve Romanya vatandaşları da iş kurmak için göç edebiliyordu. Günümüzde bu anlaşmanın tarafları arasında İngiltere ve Türkiye kalmıştır. Sözleşme aktif olarak kullanılmakta ve seyahat etmek, vize almak için konsolosluğa başvuru amacıyla tercih edilmektedir. İngiltere Ankara Antlaşması vizesi çıkartılması için gereken evrakların konsolosluğa teslim edilmesinin ardından, ortalama 30 gün süren bir inceleme gerçekleştirilecektir.

Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gitmek isteyen kişiler için yapılacak olan incelemeler arasında; hangi türde iş yaptığınız, hangi pozisyonda çalıştığınız, sektörünüz, tecrübeniz, çalışmak istediğiniz kurum ve sermayeniz gibi bilgiler yer almak zorundadır.

Ailesiyle birlikte İngiltere’ye gitmek ve bu ülkede iş kurmak, uzman olduğu işi yapmak isteyen kişilerin, ailesinin geçimini sağlayabileceğini kanıtlaması gerekmektedir. Bu süreç için, tahmini kazanç planı oluşturulması ve o sektörde, aynı pozisyonda çalışanların kazançları hakkında açıklama yapılması şarttır.

İngiltere Ankara Anlaşması

İngiltere seyahatini turistik amaçla, öğrenim amacıyla veya ticari amaçla yapan kişiler tarafından, bu ülkede iş kurmak için başvuru yapılması mümkündür. Sadece Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde bulunan vize merkezleri ve konsolosluklar üzerinden değil, İngiltere’den de başvurunuzu yapabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye yerleşmesinin ardından, 1 yıllık + 3 yıllık vizeler çıkartması mümkündür. 4 yıl boyunca İngiltere’de bulunmanızın ardından, 4. Yılın bitimiyle sınırsız bir vizeye sahip olursunuz. İngiltere vatandaşlığını elde ederek, İngiltere pasaportu ile seyahatlerinizi gerçekleştirebilmek için, 5 yıl ve daha uzun süre boyunca İngiltere’de ikamet etmeniz gerekmektedir.

İngiltere vatandaşlık başvurularında 3 – 4 hafta süren incelemeler gerçekleştirmektedir. Vize türüne, vize amacına, kaç kişi için vize çıkarılacağına ve vizeyle ilgili başvuruların yoğunluğuna bağlı olarak, başvuruya geri dönüş süresi değişiklik göstermektedir. Kuracağınız işle ilgili sermayenizin ne kadar olduğunu ibraz edebilmeniz için, paranın size ait olan banka hesabında bulunması gerekmektedir.

Banka hesap dökümünüzü konsolosluğa ibraz ettiğiniz süreçte, hesabınızda bu sermayenin olması isteniyor. Üçüncü bir şahsa, sizinle bağlantısı bulunmayan herhangi bir tüzel kişiliğe ait hesaba ait olan ücretin teminat olarak gösterilmesi ve sermaye ibrazı için kullanılması mümkün değildir. İşinizi kurmanız için gereken ortalama sermaye 1 milyon TL ise hesabınızda bu tutarın üzerinde bir bakiye bulunduğundan emin olmalısınız. Normalde 300 bin TL’ye kurulabilecek bir iş için, 20 bin TL bakiyeye sahip olan hesap dökümüyle başvuru yapılması halinde, başvurunuz reddedilecektir.

Ankara Anlaşması ile vize çıkartmak ve çalışmak amacıyla İngiltere’ye gitmek isteyen kişilerin herhangi bir elemeye takılması, ülkeye bu yolla giriş için sıra beklemesi, kuraya girmesi, mülakata girmesi gerekmemektedir. Herhangi bir komisyon ile eleme yapılması veya mülakat yapılması söz konusu olmadığı için, uygun şartları karşılayan herkesin İngiltere’ye iş kurmak ve kendi alanında çalışmak için seyahat etme hakkı bulunmaktadır.

Ankara Anlaşması

Ankara Sözleşmesi sayesinde İngiltere’de çalışmaya başlamak isteyen kişilerin 18 yaşından küçük olması durumunda, başvurular kabul edilmeyecektir. Sadece reşit olan kişilerin bu yolla yapacakları başvurulara izin çıkartılmaktadır. Ailesiyle birlikte, İngiltere’ye bu sözleşmenin avantajlarından yararlanarak gitmek isteyen kişilerin, ailesine de vize çıkartması gerekmektedir.

Sadece bir ebeveynin vize sahibi olması, tüm aile için yeterli bir etken değildir. Ankara Antlaşması İngiltere nedir sorusuna, iş kurmak ve kendi işini yapmak isteyenlere tanınan uluslar arası imtiyaz yanıtı verilebiliyor.

Anlaşmanın taraflarından olan İngiltere’ye iş kurmak ve kendi işinde çalışmak için vize talebinde bulunacak olan kişiler, diğer türlerdeki vize başvurularına göre daha farklı ayrıcalıklara erişiyor. Kuracakları işin alanına, işçi çalıştıracak olup olmama durumuna, ne kadar sermayeyle iş kurulacağına bağlı olarak farklı olanaklar sağlanmaktadır.

İncelenen başvurularda, sadece kendi işini kurmak ve bir dükkan açmak isteyenlere odaklanılmamaktadır. Herhangi bir iş yeri açmayacağını veya işçi çalıştırmayacağını belirten kişiler de aynı şekilde birçok farklı prosedüre göre incelenmekte ve onay verilmesi halinde, ülkeye aynı vizeyle giriş yapmaktadır. Ankara Anlaşması doğrultusunda İngiltere’den bu yönde bir seyahat izni ve oturum izni çıkartılabilmesi için, konsolosluklar aracılığıyla başvurular yapılabiliyor.

Ankara Sözleşmesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İngiltere’ye sıfırdan bir iş kurmak için gitmek amacıyla bu sözleşmenin şartlarına göre hareket etmek zorunda değildir. İngiltere’ye bir bayilik açmak, herhangi bir şirkete ortak olmak, bu ülkede farklı bir sektörde hizmet verecek yeni bir iş kurmak için başvurmak da mümkündür.

Şartları karşıladığı tespit edilen her başvuranın banka hesap dökümleri, hizmet verdikleri alanlar ve çalışmalarına dair resmi evraklar incelenmektedir. Ankara Antlaşması ile İngiltere ye gitmek sizin için herhangi bir alanda dezavantaj yaratmayacaktır. İngiltere vatandaşları tarafından İngiltere’de iş kurulmuş gibi aynı hukuki zemin üzerinde çalışmalarınızı sürdürebileceksiniz. 31 Aralık 2020 tarihinde geçerliliği sona eren anlaşma, sadece İngiltere ve Türkiye arasında bu geçerliliğini yitirmiştir.

Malta, Belçika, Slovakya, Litvanya, İrlanda ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine Ankara Anlaşması prosedürlerine uygun şekilde başvuruda bulunabilirsiniz. İngiltere ile olduğu gibi, diğer Avrupa Birliği üyeleri de Ankara Anlaşması ile iş kurmak amacıyla yapılacak başvuruları kabul etmektedir. Bu anlaşma ile en çok ilgi gösterilen ülkenin İngiltere olmasının nedeni, İngiltere hükümeti tarafından bu tipte başvurulara çok yüksek oranda onay veriliyor olmasıdır.

Ankara Anlaşması İngiltere

Ankara Anlaşması yapan taraflar arasındaki Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye dahil olmasıyla birlikte, bu ülkelerden İngiltere’ye gidişler için farklı prosedürler uygulanmaya başlanmıştır. Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye nasıl gidilir sorusunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından yanıtı, gerekli evrakların hazırlanması ve kurulacak işe dair ibrazlarda bulunulmasına dayanmaktadır.

Yapacağınız işin türü, sizin bu işteki pozisyonunuz, gerekli olan sermaye, işten tahmini kazancınızın aylık ne kadar olacağına dair bilgiler talep edilmektedir. Ankara Anlaşması ile vize başvurusunda bulunabilmek için, ülkede süresiz oturum hakkı olan 4 yıllık oturum süresinin tamamlanması gerekmektedir. İngiltere’ye yerleşmenizin ve oturum izninizi almanızın ardından, 1 yıl daha beklemeniz ve 5. Yılınızı doldurmanız halinde, İngiliz pasaportu almaya hak kazanacaksınız. Bu durumda hem İngiltere pasaportu hem de Türkiye pasaportu ile seyahatlerinizi yapabileceksiniz.

Süresiz oturum hakkına sahip olmanızın ardından, ülkeye bu sözleşmeyle giriş yaparken belirttiğiniz işin dışındaki işleri de yapabilirsiniz. Sadece kendi işinizi yapmanızla ilgili bir şartla karşılaşılmayacaktır. ECAA için yapılacak olan başvurulardan önce ülkeye turistik, öğrenim veya ticari amaçlarla seyahat etmiş olabilirsiniz. Başvurularınızı İngiltere’de bulunduğunuz süre içerisinde de yapabilirsiniz.

Ankara Anlaşması Vizesi

Ankara’da imzalanan anlaşma ile Avrupa ülkeleriyle ekonomik ve ticari bir zeminde, iş kurmak ve çalışmak amacıyla göç etmek isteyenlere imkan sağlanmıştır. Ankara Anlaşması vizesi şartları için, başvuru sahibi olan kişilerin işe ortak olmaları ile kendi işlerini kurmaları için farklı prosedürler belirlenmiştir.

Başvuru yapacak olan kişinin herhangi bir sektördeki firmaya ortak olması halinde, %51 ve üzerinde payı satın alması gerekmektedir. Şirketin faaliyetlerinde söz hakkının bulunması ve bu hakkın hukuki olarak, ticari sözleşmelerle tescil edilmesi gerekmektedir.

Ankara Anlaşması ile Avrupa Birliği üye ülkelerinde iş kurmak ve bu ülkelerde yaşamak isteyenlerin iş kurma sürecinde milyonlarca liralık sermayeler gerekmemektedir. Seçmiş olduğunuz ülkeye bağlı olarak asgari 20 bin Euro, 40 bin Euro gibi alt limitler ile sermayenizin bulunması halinde, başvurular büyük oranda onaylanacaktır.

İngiltere’nin asgari herhangi bir sermaye şartı olmaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından bu ülkeye göç etmek için oldukça avantajlı bir durum yaratıyordu. 31 Aralık 2020 tarihinde, anlaşma ile ilgili geçerlilik durumu sona erdiği için, İngiltere dışındaki ülkelere Ankara Anlaşması ile gidebilir ve iş kurabilirsiniz.

Ankara Anlaşması Nedir?

Ankara Anlaşması’nın asıl amacı iş kurmak, işe ortak olmak, gidilecek olan ülkeye ticari olarak katkı sağlamaktır. Londra Ankara Antlaşması ile en çok Türk nüfusuna sahip şehirlerden biri haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından Birleşik Krallık seyahatlerinin sınırsız oturum hakkı ve bir süre sonra İngiltere pasaportu alınacak şekilde olabilmesi için Ankara Anlaşması kullanılmaktaydı.

Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gitmek isteyenler tarafından son başvurular 31 Aralık 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu tarihten itibaren, Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kurmak ve bir şirkete ortak olmak için gerekli görülen şartlar değişiklik göstermiştir. Ankara Anlaşması ile bir ülkeye iş kurmak amacıyla gittiğinizde, ilk olarak 1 yıllık vize verilecektir.

Gereken şartları karşıladığınız ve ticari faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz tespit edildiği zaman, isterseniz 3 yıllık vize alabiliyorsunuz. Toplamda 4 yılı doldurmanız halinde, o ülkede süresiz oturum hakkına sahip oluyorsunuz. Geçmişte İngiltere’nin de aralarında bulunduğu taraf ülkeler, 5 yıllık asgari oturumda, ülkenin vatandaşlığını elde etmenizi sağlamaktadır.

Hollanda, İspanya, İtalya, Litvanya, Slovakya ve diğer ülkelerde geçerliliğe sahip olan Ankara Anlaşması şartlarına uygun hareket edilmesi ve iş kurulmuş olması yeterlidir. Gideceğiniz ülkenin hangisi olduğuna bağlı olarak değişen sermaye alt limitine uygun banka hesap dökümüne sahip olmanız gerekmektedir.

Ankara Anlaşması Danışmanlık

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Ankara Anlaşması ile yurt dışına çıkmak, gidecekleri ülkede iş kurmak için destek alabilirler. Vize danışmanlık firması ile iletişime geçerek, Ankara İtilafnamesi bünyesinde yer alan maddeler doğrultusunda başvuruların yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ankara Anlaşması ile gidilebilecek ülkelerin her biri aynı prosedürlere göre göçmen kabul etmemektedir. İngiltere, İspanya, Hollanda, Malta hükümetleri tarafından ülkede yapılacak olan iş kurma başvurularında farklı prosedürler göz önünde bulundurulmaktadır.

Gerekli olan evraklar, banka hesap dökümüyle ilgili detaylar, yapacağınız işin prosedürlere uygun olup olmadığıyla ilgili incelemeler için danışmanlık şirketleriyle görüşebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, Türkiye ve diğer ülkelerin vatandaşları tarafından yapılan başvuruları detaylıca analiz edecektir. Ayrıca Ankara Anlaşması prosedürlerine uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirecektir.

Vize başvuruları, vize takibi, vize uzatma işlemleri, aile birleşimi ve oturum izni almaya yönelik başvurular için hizmet veren danışmanlık merkezleriyle görüşebilirsiniz. Ankara Anlaşması ile giderek iş kurabileceğiniz ülkelerin taleplerinin neler olduğu ve bu taleplerin nasıl karşılanabileceğine dair detayları danışmanlık merkezlerinden öğrenmeniz mümkündür.

Ankara Antlaşması Vizesi

Ankara Anlaşması için görüşme gerçekleştireceğiniz konsolosluk görevlileri tarafından, tüm evrakların eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi istenecektir. Talep edilen evraklar arasında, iş kurmak için gerekli sermayeye sahip olduğunuzu kanıtlayacak banka dekontları bulunması gerekmektedir.

İngiltere Ankara Antlaşması son gelişmeler için vize danışmanlık merkezleriyle veya doğrudan konsolosluklarla iletişime geçebilirsiniz. İngiltere Konsolosluğu tarafından 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren, Ankara Anlaşması için yapılacak başvurular kabul edilmemektedir. Avrupa Birliği üyeliğinin feshedilmesinin ardından, İngiltere ile Türkiye arasında olan bu anlaşmanın geçerliliği yitirilmiştir.

Ankara Antlaşması

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından Avrupa’da iş kurulması, tecrübeli oldukları bir sektörde veya farklı bir alandaki firmaya ortak olunması için Ankara Anlaşması’ndan yararlanılabiliyor. Ankara ant sayesinde, ticari vizeler ve oturum izinleriyle ilgili prosedürlere kıyasla çok daha kolay bir şekilde vize çıkarılması sağlanmaktadır. Ankara Antlaşması ne zaman bitiyor sorusunun yanıtı, İngiltere için 31 Aralık 2020 tarihidir. Anlaşmanın tarafı olan diğer ülkeler için herhangi bir bitiş tarihi bulunmamaktadır.

İngiltere’nin taraf olduğu Ankara Anlaşması’nın bu ülkeye yönelik geçerliliğinin kalmamasının nedeni, Brexit yapılmış ve Avrupa Birliği üyeliğinden çıkılmış olmasıdır. Ticari faaliyetlerini gerçekleştirmek için 31 Aralık 2020’den önce İngiltere’ye giden ve gerekli başvuru işlemlerini tamamlamış olan kişiler, Ankara Anlaşması’nın geçerliliğini yitirmesinden etkilenmeyecektir. Henüz bu yolla vize almamış veya vize başvurusu yapmamış olan kişiler ise an itibariyle İngiltere’de iş kurmak amacıyla Ankara Anlaşması’nın avantajlarından yararlanamayacaktır. Ticari vize, iş kurmak amacıyla farklı türde bir vize için başvuru yapılması gerekmektedir. Dil şartı ve sermaye şartı için belirlenen farklı prosedürlere uyarak, Ankara Anlaşması’nın maddelerinden daha fazla detaya dikkat etmek gerekecektir.

İngiltere Ankara Antlaşması

Ankara İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır sorusunun yanıtına danışmanlık şirketlerindeki uzmanlar aracılığıyla ve konsolosluklardan ulaşılabiliyor. 1963 yılında imzalanan, daha sonra ise birçok Avrupa ülkesinin dahil olduğu protokole göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından bu ülkelerde iş kurmak amacıyla seyahat edilmesi desteklenmektedir. Ankara Antlaşmasının önemi nedir şeklindeki bir soruya en net yanıtın, vize protokollerinin esnetilmesi ve çok daha kısa sürede çok daha yüksek oranda olumlu geri dönüş almaya yönelik yanıt verilmesi mümkündür.

İngiltere ile Türkiye arasında yapılacak olan ticari faaliyetlerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iş kurmak istediğini gerekli evraklarla ibraz etmesi isteniyor. Banka dekontu, meslek planına yönelik evraklar, hedeflenen ortalama kazancın ne kadar olacağıyla ilgili belgelerin konsolosluğa sunulması gerekiyor. Ülkede yapacağınız iş ile geçiminizi sağlayıp sağlayamayacağınıza dair bir inceleme yapılması gerekmektedir.

31 Aralık 2020 tarihinden itibaren, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere’ye Ankara Anlaşması ile gitmesi mümkün değildir. Diğer vize türleriyle, belirli bir süre ikamet ettikten sonra oturum izni almak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Turistik amaçla, öğrenim görmek amacıyla veya ticari bir amaçla İngiltere’ye gittiğinizde, İngiltere’de bulunan makamlar aracılığıyla Ankara Anlaşması için başvuru yapmanız mümkündür. İngiltere’de kuracağınız iş veya İngiltere’de ortak olacağınız iş için meslek planı oluşturmanız, bu planı resmi makamlara ibraz etmeniz gerekmektedir.

Ankara Antlaşması Nedir?

İngiltere vatandaşlık şartları arasında, ülkeye vize için başvuru yapmadan önce mutlaka iş için yeterli sermayenin banka hesabınızda bulunduğunu ibraz etmeniz yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere’ye veya diğer Avrupa ülkelerine giderek iş kuracak olması halinde, ülkelerin yerel sermaye şartlarına uymaları gerekmektedir. İngiltere, Ankara Antlaşması AB protokollerinin dışında tutulmaya başlanması nedeniyle, günümüzde Ankara Anlaşması’nın geçerli olmadığı ülkelerden biridir.

Litvanya, İspanya, Slovakya, İrlanda’ya giderek iş kurabileceğiniz gibi, aktif bir firmanın %51 ve üzerinde hissesini alarak ortağı olabilirsiniz. Ankara Anlaşması ile Avrupa ülkelerine giden kişiler, kuracakları veya ortak olacakları işte herhangi bir sayıda eleman çalıştırmak zorunda değildir.

Kuracağınız şirkette sadece kendiniz çalışabilirsiniz. Dükkan açmak, fabrika açmak, üretim tesisi kurmak, çalışmalarınıza yönelik çeşitli ekipmanlar satın almak, herhangi bir sayıda İngiltere vatandaşını çalıştırmak zorunda değilsiniz. Kuracağınız firmada tek çalışan olduğunuzda, elde ettiğiniz gelire yönelik gelir vergisi vermeniz yeterli olacaktır.

Avrupa Birliği üye ülkelerine gitmek üzere Ankara Anlaşması’nı kullanmak isteyen kişiler free lance çalışma hakkına sahiptir. Belirli saatlerde iş yerinde olmak, ofis açmak, dükkan açmak, çalışacağınız iş ile ilgili fiziksel bir mekana sahip olmak zorunda değilsiniz. Evinizden veya herhangi bir yerden işinizi yönetebilirsiniz.

Ankara Anlaşması Başvuru

Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye veya diğer Avrupa ülkelerine gittiğinizde, ilk 3 yıl için eşiniz ve çocuklarınız çalışma vizesi alamayacaktır. Bu süreçte sizin tarafınızdan yapılacak olan iş ile geçim sağlamaları gerekeceği için, mesleğinizin kazancının ailenizi geçindirmek için yeterli olması gerekmektedir. Ankara Antlaşması ne zaman imzalandı sorusuna, 1963 yılında imzalandı yanıtı verilmektedir.

Ankara Anlaşması sayesinde İngiltere, Slovakya, İspanya gibi ülkelerden birinden oturum hakkı elde etmek istiyorsanız, bir firmaya ortak olabilirsiniz. Kurulu firmaya ortak olduğunuzda, gelir ve gider için oran belirlenmesi, hisseniz kadar gelir ve gideriniz olduğunu ibraz etmeniz gerekecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından bir firmaya ortak olunabilmesi için minimum %51 oranlı hisse alınmış olması gerekiyor. Size ait olan hisse yüzde kaç ise düzenli olarak elde ettiğiniz gelirden bu oranda pay aldığınızı kanıtlamanız gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde bulunan konsolosluklardan veya vize merkezleri üzerinden Ankara Anlaşması tarafı olan ülkelere gitmek üzere başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzu yapmanız için evrakların konsolosluğa ibraz edilmesinin ardından, 30 gün içerisinde sonuca dair detaylar tarafınıza iletilecektir. Eğer Ankara Anlaşması ile gideceğiniz ülke tarafından reddedildiyseniz, bu durumda başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına yönelik itirazınızı iletebilirsiniz. İtirazınız incelendikten sonra haklı olduğunuz tespit edilirse, Ankara Anlaşması protokollerine göre ülkeye girişinize onay verilecektir. Seyahat amacınız ve oturum izni alma amacınız için belirtmiş olduğunuz işin haricinde herhangi bir ek iş yapamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

Ankara Antlaşması İngiltere Vize

Ankara Anlaşması’nı kabul eden taraflardan olan İngiltere nedir ve Brexit nedir sorularının yanıtı, Birleşik Krallık ile AB arasındaki protokollere dayanmaktadır. İngiltere, Birleşik Krallığı kuran ve bu topluluğun en büyük ülkesidir. Avrupa Birliği’nin daimi üyelerinden biri olmasına karşın, AB bünyesinde bulunmanın ülkeye yarar sağlamadığı düşünülmeye başlanmıştır.

Birleşik Krallık ülkelerinin vizesi ile Schengen vizesi farklı olduğu için, İngiltere vizesiyle Avrupa’nın diğer ülkelerine seyahat etmeniz mümkün değildir. Aynı şekilde, Schengen vizesiyle İngiltere’ye seyahat etme olanağı bulunmamaktadır. 18 yaşından küçük olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, eğitim görmek amacıyla İngiltere’ye gidebilir fakat Ankara Anlaşması kapsamında, iş kurmak için seyahat etmeleri mümkün değildir.

Brexit’in resmileşeceği tarihten itibaren, İngiltere’ye iş kurmak için gitmek isteyenlere yönelik protokoller değişiklik göstermektedir. Ankara Anlaşması ile 2021 Aralık’tan önce İngiltere’ye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 1 yıllık vizeleri tanımlandıktan sonra, 3 yıllık vize için yeni başvuru yapmaları gerekmektedir. 3 yıllık vizenin alınmasıyla birlikte, 4 yılını İngiltere’de geçiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına İngiltere’de süresiz oturum izni verilmektedir. 5. Yılın ardından, İngiltere Pasaportu ile istediğiniz ülkeye seyahat etmeye başlayabileceksiniz.

Halk oylaması ile İngiltere’nin AB’den çıkması ve çıkmaması oylanmış, çıkılması yönünde bir sonuca ulaşılmıştır. Ankara Antlaşması Avrupa Birliği protokolleri ile ticari olarak Avrupa’nın her bölgesine hitap edilmesini sağlamaktadır. Avrupa Birliği üyesi olmaması nedeniyle İngiltere, 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren bu sözleşmenin geçerliliğinin kalmadığını vurgulamıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından İngiltere’ye gidilmesi için kullanılacak yollar arasında, Ankara Anlaşması’nın iş kurma protokolleri yer almamaktadır.

Geçmişte bu yolla İngiltere’ye giden, bu ülkede oturum izni alan ve sonrasında İngiltere vatandaşlığı alan kişilerin vatandaşlık durumları ve oturum izinleri engellenmeyecektir. 31 Aralık 2020 tarihinden sonraki vize başvuruları için, İngiltere’nin ticari, eğitim ve turistik amaçlarla seyahatlere yönelik protokollerine uyulması gerekecektir. Gelecek yıllarda Ankara Anlaşması’nın yerine güncel maddelerle yeni bir vize çıkarılıp çıkarılmayacağı hakkında net bir açıklama yapılmamıştır.

Ankara Antlaşması Şartları

Ankara Anlaşması, 1963 yılından bu yana geçerliliğini sürdüren, çok az sayıda şarta sahip olması nedeniyle yoğun ilgi gösterilen bir anlaşmadır. İngiltere vatandaşlık başvurusu yapmak için, başvuru sahibinin hangi işi kuracağı veya hangi firmayı satın alacağına dair evraklar ve şirketin son 2 yıllık banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından İngiltere’ye gidilmesi ve İngiltere vatandaşı olma şartları karşılanarak Ankara Anlaşması doğrultusunda vatandaşlık alınması için son tarih 31 Aralık 2020 olarak belirlenmiştir. Brexit ile Avrupa Birliği üyeliğinden çekilme kararı alınmış olması, İngiltere ile Türkiye Cumhuriyeti arasında olan Ankara Anlaşmasının düşmesine neden olmuştur.

Devam etmekte olan bir işe katılım sağlanacak olması halinde, başvuran kişi tarafından o şirketin son 2 yıllık banka hesap dökümleri alınmalıdır. Ayrıca o işe katılım sağlanacak olması durumunda, hangi gerekçeyle o firmanın ve o işin tercih edildiğine dair beyanın olduğu bir yazılı başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır. Vize başvurusunda bulunacak olan kişiler tarafından aileleriyle birlikte Ankara Anlaşması’nı kabul etmiş olan ülkelere göç edilecek olması durumunda, aile için de vize çıkartılması gerekmektedir.

Ailesiyle Ankara Anlaşması’nın avantajlarından yararlanarak yurt dışında yaşamını sürdürmek isteyen kişilerden, yapacakları iş ile geçinebileceklerini kanıtlamaları istenmektedir. Kira, fatura giderleri, ek giderler hesaplanmalı ve çalışma sonucunda alınacak olan maaş veya ticari faaliyetlerin ardından elde edileceği tahmin edilen ciro ibraz edilmelidir. Gerçekçi ve kanıtlanabilir şekilde yapılmış olan ibrazlar onay alacağı için, sektör ortalamasının çok üzerinde bir gelir belirtilmesi uygun olmayacaktır.

Ankara Antlaşması İle İngiltere

Ankara Antlaşması İngiltere forum açıklamalarını inceleyerek, gerekli olan tüm evrakları öğrenebilirsiniz. Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından kabul gören Ankara Anlaşması, İngiltere’nin AB’den çıkmış olması nedeniyle, İngiltere için geçerli değildir. 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerliliğe sahip olan bu anlaşma türü, belirtilen tarihin öncesindeki başvurular ve prosedürler açısından devamlılığa sahiptir.

Ankara Anlaşması 1963 yılında imzalanmış ve sonraki dönemlerde farklı ülkeler de bu anlaşmada taraf olmaya karar vermiştir. Günümüzde Slovakya, Litvanya, İspanya gibi birçok ülke bünyesindeki Türk vatandaşları, Ankara Anlaşması’nın avantalarıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Sadece iş kurmak için değil, herhangi bir kuruma ortak olmak için de Ankara Anlaşması’nın şartlarına uygun bir vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Türkiye’de yaptığınız işin haricinde, gideceğiniz ülkede yapacağınız iş için sermayeye sahip olmanız ve mesleğin yeterliliklerini karşılamanız gerekmektedir. Ankara Anlaşması ile Avrupa ülkelerine giderek iş kurmak için, oturum izni alınacak olan ülkenin sermaye ile ilgili asgari limitlerinin karşılanması gerekmektedir.

20 bin Euro, 30 bin Euro, 40 bin Euro asgari sermaye limitinin üzerinde banka hesap bakiyesine sahip olan vatandaşlar, ticari vize almak istedikleri ülkenin konsolosluğuna başvuruda bulunabilirler. Doğrudan konsolosluğa başvurmak yerine, evraklar ve başvuru şartları ile ilgili inceleme yapılmasını isteyen kişiler için vize danışmanlık merkezlerinde hizmet verilmektedir.

Danışmanlık merkezlerinden Ankara Anlaşması aracılığıyla yapılacak olan başvurularda da İngiltere’ye bu yolla göç edilmesi ve yerleşim izni çıkartılması mümkün değildir. Yaşamınızı kendiniz veya ailenizle birlikte sürdürmek istiyorsanız, diğer vize türleri için şartları karşılamalı ve evrakları teslim ederek başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Ankara Anlaşması Şartları

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından Ankara Anlaşması ile en yoğun bir şekilde talep gösterilen ülke İngiltere’dir. İspanya, Hollanda, Belçika, Litvanya ve Slovakya da Ankara Anlaşması’nın tarafları arasında yer almaktadır. Ankara Antlaşması sonuçları incelendiğinde, 50 yıldan uzun süredir gümrük birliği, iş kurma ve ticari faaliyetleri geliştirme açısından büyük bir adım atıldığı görülmektedir.

İngiliz vatandaşlığı almanın kestirme yolu olarak görülen bu vize türüyle başvuruda bulunan kişilerin çok büyük bir bölümüne olumlu geri dönüş yapılmaktadır. Klasik vize başvurularında reddedilme oranı yüksek olduğu için, ülkede oturum izni almak ve uzun süreli konaklama, İngiliz pasaportuna sahip olma girişimlerinin bu yolla yapılması öneriliyor.

İngiltere’nin Brexit ile Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmasının ardından, Ankara Anlaşması için oluşan hukuki zemin de ortadan kalkmıştır. 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren, Ankara Anlaşması’nın tarafları arasında İngiltere bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından İngiltere’ye aynı prosedürlerle seyahat edilmesi ve 4 yılın ardından süresiz oturum izni alınması mümkün değildir.

Ticari, öğrenci ve turistik vizelerle yapılacak seyahatlerin süresi ve amacı farklı olduğu için, Ankara Anlaşması ile elde edilen hakların büyük bir kısmına ulaşılamamaktadır. İngiltere ile gelecekte güncel bir Ankara Anlaşması veya denk anlaşma imzalanmadığı sürece, bu sözleşmedeki prosedürlere göre başvuru yapılamayacaktır.

Ankara Vizesi

Ankara Anlaşması doğrultusunda İngiltere’de çalışmak için konsolosluğa yapacağınız başvurular için, gerekli belgelerin asıllarının ibraz edilmesi isteniyor. Ayrıca, gerekli başvuru evraklarının noter onaylı ve İngilizce diline çevrilmiş hallerinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Ankara Antlaşması hangi devletler ile ne zaman imzalanmıştır sorusuna, 1963 yılında imzalanmıştır yanıtı verilmektedir.

Ankara vizesinin tarafları arasında sadece Türkiye ve İngiltere bulunmadığı için, diğer Avrupa Birliği üye ülkelerine bu anlaşmayla seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kuracağınız iş, mesleki yeterliliğiniz, sermayenizin ne kadar olduğu, tahmini kazancınızın ne kadar olacağı, giderlerinizin ne kadar olacağıyla ilgili bilgileri ibraz etmelisiniz. Seçmiş olduğunuz ülke hangisi ise doğrudan o ülkenin Ankara Anlaşması ile geçerli olan ticari prosedürlerine uygun hareket etmeniz gerekiyor.

Ankara Anlaşması ile vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin, vize takibi ve başvuru süreci için vize danışmanlık şirketlerinden destek alması mümkündür. İngiltere, İrlanda, Malta, Belçika ve İspanya gibi birçok Avrupa Birliği üyesi ülkeye bu anlaşmayla seyahat etmek mümkündür.

Kuracağınız işin ne olduğu, meslek planınız ve yapacağınız iş ile elde edeceğiniz tahmini gelir hakkında rapor oluşturmalısınız. Bu raporun, gideceğiniz ülke konsolosluğu tarafından incelenmesi ortalama 30 gün sürecektir. İncelemenin ardından, kabul edilmeniz halinde, gerekli seyahat ve taşınma işlemlerini başlatabilirsiniz. Reddedilmeniz durumunda, içişleri bakanlığı tarafından size detaylı bir şekilde hangi gerekçeyle reddedildiğinize dair açıklama yapılacaktır.

İngiltere İle Yapılan Ankara Antlaşması

Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gitmek isteyenler, aileleriyle birlikte gitme zorunluluğuna sahip değildir. Evli olan kişiler, çalışmak ve iş kurmak amacıyla İngiltere’ye yapacakları seyahatlerle ilgili olarak gerekli şartları karşılamak zorundadır. Vize başvurularında banka hesap dökümü, kişisel vize evrakları, çalışmak istedikleri alana dair bilgiler talep edilmektedir.

İngiltere Konsolosluğu tarafından yapılacak olan incelemenin ardından, İngiltere’ye girişinizle ilgili karar verilecektir. Bu karar kesin değildir ve bozdurulabilir. Eğer ülkeye girişinize dair Ankara Sözleşmesi’nin prosedürlerine aykırı bir durum tespit edilirse, başvurularınız reddedilecektir.

Ülkeye hangi amaçla giriş yapmak istediğinize dair taleplerinizi ilettikten sonra, Ankara Anlaşması ile ilgili başvurular gerçekleştirilecektir. Ortalama geri bildirim süresi 1 ay olduğu için, vize danışmanlık merkezlerinden veya doğrudan konsolosluklardan yapılacak başvurular aynı sürede sonuçlanacaktır.

İngiltere’nin Avrupa Birliği çıkış tarihi 31 Aralık 2020’den itibaren, Ankara Anlaşması İngiltere için geçerliliğini yitirmiştir. Bu nedenle, İngiltere’de iş kurmak veya herhangi bir sektörde çalışmak üzere gitmek istediğinize dair vize almanız zorlaşacaktır. Vize danışmanlık şirketlerinden bu konuyla ilgili evrak toplama ve vize takibine yönelik destek alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×