Almanya Vizesi: Almanya Vizesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Almanya Sık Sorulan Sorular

Genel Bilgiler

Almanya Vizesi: Almanya Vizesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Almanya’ya seyahat ederken neden vize almam gerekiyor?

Türk vatandaşlarının çoğunluğu vize uygulamasını uygunsuz bulmaktadır. Ancak Almaya Başkonsolosluk vize bölümü, Avrupa Hukuku ve Alman yasaları gereğince, belirtilen hükümler doğrultusunda seyahat taleplerinizi incelemek zorunda ve vize uygulamak zorundadır.

Almanya Vize Mülakatında Sorulan Sorular

Çoğunlukla hangi dilde konuşmak istediği sorulurken; seyahat amacı, öğrenci olup olmadığı, ne işle uğraşıldığı, anne ve babanın çalışma durumu, seyahat tarihi, gidilecek ülkeyi tanıyıp tanımadığı, seyahat sigortasının olup olmadığı, geri döneceğine dair herhangi bir taahhüt olup olmadığı gibi sorular sorulur.

Almanya Vize Verir mi?

Almanya bordo pasaport sahiplerine vize uygular. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri, 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde vizeden muaftır.

Almanya Vize Ne Lazim?

Almanya vize başvurusunda hazırlanacak evraklar, seyahat amacına göre alınan vizeye göre belirlenir.

Vize zorunluluğu hukuka uygun mudur?

Ülkesine girişlerin nasıl yapılacağı konusunda karar vermek, her devletin egemenlik yetkisindedir. Almanya Adalet Divanı 19 Şubat 2009 tarihinde verdiği kararla Türk vatandaşlarına vize uygulanmasını zorunlu olmasını kabul etmiştir. Avrupa Adalet Divanı sadece Almanya’ya bazı hizmetleri sunmak amacıyla gelecek olan Türk vatandaşlarının vizeden muaf olmasına karar vermiştir.

Schengen Vizesi (C) ile Ulusal Vize (D) arasındaki fark nedir?

Schengen Vizesi (C); En uzun verilen schengen vizesi 5 yıla kadar geçerli olmaktadır ve tüm Schengen Bölgesi’nde altı ay içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme hakkı vermektedir. 90 gün schengen bölgesinde seyahat ettikten sonra Türkiye’de 90 gün kalmak zorundasınız. Daha sonra ikinci 6 aylık dönemde yine 90 gün süreyle schengen bölgesine seyahat edebilirsiniz.

Ulusal vizeler (D) 90 günü aşan ikamet süreleri için verilmektedir. Aile birleşimi, Almanya’da çalışmak veya üniversite eğitimini almak amacıyla başvuru yapmanız durumunda verilir. Aldığınız vize, Oturum izni almanıza imkan sağlamakta olup Almanya’da kalış amacınız devam ettiği sürece Vizenizi veya oturum izninizi uzatabilirsiniz.

Almanya Schengen Vize başvurum reddedilirse ne yapmalıyım?

Red almanız durumunda (Schengen Vizesi/Ulusal Vize) Vize Bölümü’ne itirazda bulunabilir veya doğrudan Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler Red Kağıtlarında yer almaktadır. Red kararına itiraz etmek istemeniz durumunda, işlem sürecini hızlandırmak için aşağıdaki kurallara uygun davranmanız gerekmektedir

  • İtirazınızı resmi bir dilekçe yazarak yapmanız gerekmektedir (mektup veya faks yoluyla veya e-mail göndermeniz yeterli olmayacaktır.)
  • İşlem dili Almanca olduğundan açılabilecek davayı da göz önüne alarak dilekçenizi Almanca dilinde yazınız veya itiraz dilekçenizin Almanca tercümesini de dilekçenize ekleyiniz.
  • İtiraz dilekçesinin, vize başvurusunda bulunan kişi tarafından imzalanmış ve dilekçede tarihin belirtilmiş olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin temsilen üçüncü bir şahıs itiraz edecekse Başvuru sahibinin yazılı vekaleti de ibraz edilmelidir.

İtiraz dilekçeleri Almanya Vize Bölümü’ne ulaştıktan sonra işleme alınmakta olup, işlemlerin sonuçlanması bir kaç hafta sürebilmektedir. Bu süre boyunca işlem sürecine dair bilgi almak için konsolosluğu arasanız bile konsolosluk tarafından bilgi verme zorunluluğu yoktur. Konsolosluk sizinle gerekli görmesi durumunda iletişime geçecektir. İtirazınız konsolosluk tarafından karar verildikten sonra bildirilecektir.

Almanya’ya seyahat edeceğim. Başka bir Schengen ülkesi temsilciliğine vize başvurusunda yapabilir miyim?

Maalesef başvuru yapamazsınız. Schengen anlaşması gereği vizenizi seyahat edeceğiniz veya seyahatiniz Avrupa seyahatiniz esnasında en uzun kalacağınız ülke temsilciliğinden vize almanız gerekmektedir. Seyahat planınıza göre ziyaret edeceğiniz ülkelerde ikamet süreniz eşit olması durumunda için ilk giriş yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvuru yapmanız gerekmektedir.Mesela, Planladığınız seyahatte önce Almanya’ya (5 gün), oradan ise Hollanda’ya (4 gün) gitmek istiyorsunuz. Bu durumda Almanya’da daha uzun süre kalacağınız için Schengen Vizesi için Almanya temsilciliğine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Almanya seyahatim için başka bir Schengen Ülkesi’nden vize alırsam, ne olur?

Böyle bir yöntem ile yapmış olduğunuz başvuruda, seyahat edeceğiniz ülke konusunda doğru olmayan seyahat planı vererek (uçuş ve konaklama rezervasyonları vs.) konsolosluğa yalan beyanda bulunmuş olursunuz. Böylesi bir yönteme kesinlikle başvuru yapmamanızı öneririz. Başvuru yaptığınız konsolosluk tarafından tespit edilmesi durumunda vize başvurunuz red ile sonuçlanır.Vizenizi alsanız bile usulsüz bir başvuru yaptığınız Almanya’ya girişinizde tespit edilecektir ve ülkeye girişiniz engellenecektedir. Vizeniz iptal edilip Türkiye’ye geri dönmeniz gerekecek hatta ‘usulsüz yollardan vize temin etmek’ suçlamasıyla hakkınızda dava açılabilmektedir.

Vize başvurusunu planladığım seyahat tarihinden kaç gün önce yapmalıyım?

Planladığınız seyahat tarihinden en az 15 iş günü öncesinde schengen vize başvurusu yapılması seyahat planınızda herhangi bir aksama olmadan vizenizin sonuçlanmasını sağlayacaktır. Schengen vize başvuru tarihi ile seyahat tarihi arasındaki süre ne kadar kısa olursa vize başvurunuzun zamanında sonuçlanmama riski de o kadar yüksek olmaktadır. (Resmi tatil günleri, başvuru yoğunluğu, eksik evrak teslim etmeniz, teknik sorunlar vb. sebeplerden dolayı işlem süresi uzamaktadır).

Almanya Vize başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Almanya Schengen Vizesi için gerekli olan belgeler, seyahatinizin amacına göre değişiklik göstermektedir.

Neden bu kadar vize başvurusu için çok sayıda evrak ibraz etmek gerekiyor?

Almanya Vize Bölümü mevcut yasalar gereği basitçe, seyahatinizin amacı, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı ve Türkiye’ye dönüp dönmeyeceğinize ibraz ettiğiniz evraklara bakarak karar vermekle yükümlüdür. Bu hususların incelenebilmesi için tüm Schengen ülkeleri tarafından ortak olarak belirlenmiş temel belgelerin ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca ek evraklar durumuzu açıklamak ve vize almanızı kolaylaştıracağı için yararınıza olacaktır. Alman Başkonsolosluğu Vize Bölümü’nün diğer Schengen ülkeleri temsilciliklerinden daha fazla evrak talep etmemektedir. Hangi ülkeye başvuru yaparsanız yapın hepsi sizden benzer evrakları talep edecektir.

Neden Seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorundayım?

Avrupa hukuku gereği, Schengen Bölgesi’ne seyahat edecek olan Tüm yabancıların yurtdışında bulunduğu süreyi ve asgari sağlık teminatlarını kapsayacak bir seyahat sağlık sigortası yaptırması zorunludur.

Seyahat sağlık sigortasında ile ilgili dikkat etmeniz gereken hususlar:

  • Seyahat sağlık sigortası poliçesinin aslını (poliçenin bir suretini ise ancak faturasıyla birlikte) ibraz etmeniz gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortanız gidiş ve dönüş tarihleri de dahil olmak üzere Schengen Bölgesi’nde bulunduğunuz sürenin tamamını kapsamlıdır. Seyahat sağlık sigortanız başlangıç günü saat 12.00’ den itibaren geçerli olacağı için seyahat geçerlilik süresinden 1 gün önce ve seyahat bitiş tarihinden 1 gün sonrayı kapsaması yeterlidir.
  • Kısa süreli bir seyahati (örn. 5 günlük) kapsayacak 7 günlük bir seyahat sağlık sigortası yaptırdığınız takdirde, daha uzun süreli bir vize verilmesi mümkün değildir.
  • Alman vatandaşı eşi de olsanız seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız.

Eksik evrak teslim edersem, nasıl bir sorunla karşılaşırım?

Schengen vize başvurunuzun sonuçlanması gecikecektir. Hatta “Öngörülen seyahatin amacı ve şartlarını gösteren kanıtlayıcı belgeler inandırıcı değildir.” Cevabını alabilirsiniz ve vize başvurunuz red ile sonuçlanabilir.

Vizemin geçerlilik süresi neden daha uzun değil?

Mevcut yasalara göre uzun süreli vize alabilmeniz için başlıca kıstas, başvuru sahibinin sıkça ve/veya düzenli olarak Almanya’ya seyahat etmesidir. Örneğin, Uzun süre geçerliliğe sahip bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmanız da yurtdışı seyahatleri planladığınızın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Başvuru sahibinin sosyal statüsü ve mali durumunun iyi olması veya daha önce schengen vizesi haricinde alınmış olan uzun süreli vizeler (örn. Amerika vizesi, Birleşik krallık vizesi gibi) uzun süreli bir schengen vizesi alma hakkı vermeyecektir.

Aldığım Schengen Vizesi ile Schengen Ülkeleri’nde ne kadar süreyle kalabilirim?

Almış olduğunuz schengen vizesi uzun süreli ve çok girişli ise, Schengen Ülkeleri’nde 180 günlük süre zarfında en fazla 90 gün kalabilirsiniz.  Avrupa Komisyonu’nun hazırlamış olduğu online hesaplayıcı yardımıyla Schengen Ülkeleri’ndeki kalabileceğiniz süreyi hesaplayabilirisiniz.

Başka bir schengen ülkesinden alınmış Schengen Vizesi ile Almanya’ya seyahat edebilir miyim?

Schengen Vizesi ile tüm Schengen ülkelerine seyahat etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak vize başvurunuzu seyahat edeceğiniz veya seyahatiniz esnasında en uzun süre kalacağınız ülkenin diplomatik temsilciliğine başvuru yapmanız ve seyahat planınız ile bunu kanıtlamanız ve de Almanya’ya giriş esnasında kanıtlamanız gerekmektedir.

Almanya’dan Schengen Vizesi almak çok zor. Bunun sebepleri nedir?

Bu inanış yanlıştır. Alman Başkonsolosluğu vize başvurularında diğer Schengen ülkeleri temsilcilikleri ile aynı evrakları talep etmekte ve başvuruları aynı kıstaslara göre değerlendirmektedir. Kısa süreli schengen vize başvurusunda bulunmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu vizelerini randevu almaya gerek kalmadan kısa zamanda alabilmektedir.

ULUSAL VİZE (uzun süreli ikametler için) Ulusal Vize için şahsen mi başvurmalıyım?

Evet. Ulusal vize için parmak izi uygulaması zorunlu olduğundan konsolosluğa şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Ulusal Vize için en erken ne zaman başvurmalıyım?

Başvurular mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Ulusal vize işlemlerinin sonuçlanması bir kaç haftayı bulabilmektedir. Genellikle başvuru sahibinin ikamet edeceği kentteki yabancılar dairesinin vizeyi onaylaması gerekmektedir. Dolayısıyla evraklar Almanya’ya gönderilmekte, yabancılar dairesinin vizeyi onaylamasının akabinde, Başkonsolosluğun Vize Bölümü ulusal vizenizi vermektedir.

Ulusal Vize Başvurusu esnasında hangi evrakları ibraz etmem gerekiyor?

Gerekli olan evraklar, seyahatin amacınıza göre değişiklik göstermektedir.

Ulusal Vize Başvurusu İşlem sürecini nasıl hızlandırabilirim?

Başvurunuzu yaparken ibraz ettiğiniz belgelerin eksiksiz olmasına, evraklarınızda eksikler olduğu takdirde, bunların hemen tamamlanmasına özen gösteriniz. Ayrıca Almanya’daki yetkili Yabancılar Dairesi ile irtibata geçerek işleminizin hızlandırılmasını rica edebilirsiniz (örn: aile birleşiminde Almanya’da yaşayan eş aracılığıyla veya eğitim için yapılacak olan başvurularda üniversite aracılığıyla işlemlerin hızlandırılabilir).

Almanya Sık Sorulan Sorular Video;

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye