Vize Bilgi Sistemi (VBS) - Avrupa Vize Bilgi Sistemi
Schengen (Avrupa) Ülkeleri

Yurt Dışı Vizede Bilgi Sistemi

Vize Bilgi Sistemi

NOT: Bu makale, Schengen Vize Bilgi Sistemi hakkında yazılmış olup VBS Danışmanlık firması ile hiçbir bağlantımız yoktur, bilginize…

Yabancıların Tabi Olduğu Vize Rejimi

25 Eylül 2014 tarihi itibariyle, Türkiye’deki tüm Schengen Devletleri konsoloslukları Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanacaklar.Vize Bilgi Sistemi VBS, Schengen Üye devletlerinin konsolosluk yetkilileri arasında (90 güne kadar) kısa süreli vize başvurularını değerlendirmeye alırken bilgi alışverişini sağlayan merkezi bir veri tabanıdır. VBS Avrupaya seyahat etmek için vize başvurusu yapan kişilerin başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştıracaktır.

12 yaş altı çocuklar, fiziksel olarak parmak izi alınması mümkün olmayan kişiler ve resmi davetle seyahatte bulunan hükümet yetkilileri haricindeki başvuru sahiplerinin biyometrik verileri (parmak izleri ve dijital fotoğraf) ilk vize başvurusunda alınacak olup daha sonra 5 yıllık dönem içerisinde biyometrik verilerini kullanabilecekler.

Vize Bilgi Sistemi (VBS) sayesinde vize başvurusu yapan kişilerin son 5 yıl içerisinde yaptığı tüm Schengen vize başvuruları ve Schengen Üyesi Ülke Temsilcilikleri tarafından verilen vize kararları bulunacaktır. Daha önce alınan vizeleri kullanırken schengen vize kanunlarına uygun bir şekilde kullan kişiler çoklu girişli uzun süreli vize alabilecektir. Vize ihlali (vizenizin geçerli olduğu tarihten sonra schengen bölgesinden ayrılmak, kalış izninizden fazla Schengen bölgesinde kalmak, vize aldığınız ülke yerine başka ülkelere seyahat etmek vb.) yapan kişiler tek girişli kısa süreli vize alacaklar hatta vize başvuruları ret ile sonuçlanabilecektir.

Vis ya da (Visa İnformation System) Vbs (Vize Bilgi Sistemi) 

VIS ya da VBS Schengen Üye Ülkelerine bilgi paylaşım imkanı veren bir sistemdir. Aslında, zaten konsolosluklar uzun yıllardır schengen bilgi sistemi’ni (Schengen Information System) kullanmaktaydılar.

Bazı schengen ülkelerinin sınırlı erişim hakkı olması (schengen alanına daha sonraki özel anlaşmalarla dahil olmaları veya tam üye olmamalarından dolayı)sorunlara yol açmaktaydı. Vize başvuru sürecini hızlandırmak ve koordinasyon sorunlarını çözmek için 28 Schengen ülkesi ortak bir sistemi kullanmaya karar verdiler.

Schengen Vize Bilgi Sistemi (Vbs)

Vbs nedir?

VBS, Schengen üyesi Avrupa Birliği ülkelerinin; vize başvuru sahiplerinin bilgilerini paylaştığı merkezi bir veri tabanıdır. VBS Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerdeki Avrupa Birliği üyesi olan ülke konsoloslukları ile Schengen Alanına giriş yapılan Avrupa Birliği dış sınırlarındaki kontrol noktalarını merkezi bir sisteme bağlamaktadır. Böylelikle vize başvurularına ilişkin veriler ve prosedürler, vize başvuru kararları, kısa süreli vizeler ve transit vize uygulamaları ortak bir merkezden görüntülenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.

VBS Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacaktır?

VBS, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinde kullanılmaya başlanacaktır.

VBS’nin Amacı Nedir?

Vize Başvuru Prosedürlerinin Kolaylaştırmak;

 VBS, Schengen üyesi Avrupa Birliği üye ülkeleri yetkilileri arasında, 90 güne kadar olan kısa süreli vize başvuruları konusunda veri alışverişine olanak sağlamaktadır. VBS, Schengen bölgesine girmek içim yapılan vize başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştıracaktır.

Vize Başvuru Merkezlerinin Artırılması;

VBS’nin güvenirliliği ve verilere ulaşım kolaylığı sağladığı için daha fazla başvuru merkezi başvuruları kabul edebilecektir.

Vize başvurularında Sahte Başvurulara Mücadele;

VBS, Schengen vizesi başvurularında yapılan yalan beyanlarla mücadelede etmeyi amaçlamaktadır. Seyahat amacınızı veya gideceğiniz ülkeyi farklı beyan etmeniz durumunda konsoloslukların dış temsilcilikleri tarafından vize verilse bile ülkelerin sınır kontrol noktalarında fark edilmesi durumunda vizeniz iptal edilecektir. Unutmayın vize almış olmanız Schengen bölgesine giriş yapabileceğiniz anlamına gelmez.

Vize Başvuru Sahiplerinin Korunması;

 VBS Vize prosedürlerinde işlenirken güvenliği üst düzeyde tutan bir veri tabanına oluşturmaktadır. Vize başvuru sahiplerinin kimlik ve kişisel bilgileri en üst güvenlik önlemleri ile gizli tutulmakta ve kimlik hırsızlığına karşı sizi korumaktadır.

Ayrıca VBS vize başvuru sahiplerine, sisteme girilen kişisel verilerini, sisteme kaydeden Devletin vize başvurusu için yetkili mercilerinden talep etme hakkına sahiptir. Böylelikle başvuru sahibi, kendisiyle ilgili hatalı kaydedilmiş verilerin düzeltilmesini veya yasal olmayan bir şekilde kaydedilmiş olan bilgilerin silinmesini talep etme hakkına sahip olacaktır. 

Vize Şartları Nelerdir?

Vize şartları her ülkede farklıdır, ülkeler arasında vize muafiyet anlaşması olmadığı sürece karşılıklı olarak girişler vizeye tabidir ve ülkelerin belirlediği kriterler uygulanır.

Vize Nedir Ve Nasıl Alınır?

Vize başka bir ülkeye seyahat etmek isteyenlerin gitmek istediği ülkenin talep etmesi halinde ilgili kurumlardan aldığı izin belgesidir. Her ülkenin farklı prosedürlerine göre alınır.

Kimler Vize Alamıyor?

Pasaportu olmayan, vize harç ücretini ödeyemeyen, ülkede kalacağı süre içerisinde geçimini sağlayacak ekonomik güce sahip olmayan, sakıncalı ve tehlikeli bir durumu bulunanların vize alması söz konusu değildir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×