Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler - Schengenvize.net
Schengen Vizesi

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Schengen vizesi için gerekli tüm belgelerin listesi

Schengen Vizesine başvuru için; başvurduğunuz vize türüne, uyruğunuza ve mevcut statünüze bağlı olarak sunmanız gereken bazı belgeler vardır.

Başvuru süresince, Schengen ülkelerinden ziyareti gerçekleştireceğiniz ülkenin konsolosluğu sizden ek bilgi veya belge sunmanızı talep edebilir. Bu hususta sizin bireysel durumunuz öncül kabul edilir. Böyle bir durumun oluşması halinde konsolosluk sizinle irtibata geçecektir.

Bu belgelerin de eksiksiz ve muntazam bir şekilde başvurulan konsolosluğa temin edilmesi gerekmektedir. Zira genel olarak belirtilen dokümanların teslimi, vizenin onayının garantisini vermemektedir. Konsolosluk rehberliğinde tüm özel ve genel belgeler hazırlanmalıdır.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesi başvuru sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamak ve onay almak için genel itibariyle gerekli belgeler şunları kapsamaktadır:

  • En az iki boş sayfası bulunması mecburi, son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş ve Schengen ziyaretinizin bitim tarihinden sonra daha 3 ay geçerli olacak bir pasaport gerekli evraklar arasında bulunmalıdır.
  • Size dair kişisel temel bilgileri barındıran Schengen vizesi başvuru formunun dosyanızda bulunması gerekmektedir. Temel bilgiler; adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi, yaşadığınız ve doğdunuz ülke gibi bilgileri içerir. Bu temel bilgilerin yanında başvuru formunda pasaport bilgileriniz ve bununla ilgili ayrıntılar, ziyaret sebebiniz, başvuracağınız vize türü ve amaçlanan kalış süresi bulunmalıdır.
  • Biri başvuru formuna yapıştırılmış, diğeri ise serbest bir şekilde dosyanızda bulunacak olan iki adet biyometrik fotoğrafınız gerekmektedir.
  • Vize ücretini ödedikten sonra size bir makbuz verilecektir. Bu makbuzu başvurunuzun işleme alınması için gerekli dokümanlar arasında bulundurmanız gerekmektedir. Vize başvurusunun reddedilmesi veya başvurunuzu geri çekmeniz durumunda ücret iade edilmeyecektir. vize ücreti tutarları için https://www.schengenvize.net/schengen-vize-ucretleri/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
  • Schengen üyesi ülkeler seyahat sağlık sigortası ( 30.000 Euro teminatlı ) üzerinde anlaşmışlardır. Bu sigorta, Schengen bölgesinde kalış süresinin tamamında oluşabilecek durumları kapsamaktadır. Tıbbi nedenlerle ülkeye geri gönderilme, acil tıbbi müdahale veya acil hastane tedavisi ile ortaya çıkabilecek tüm masrafları karşılayan seyahat sağlık sigortanız gerekli belgeler arasında bulunmalıdır.>> schengenvize.net/schengen-vizesi-seyahat-sigortasi/
  • Schengen vizesine başvuran kişilerin parmak izi ve benzeri biyometrik verileri vize bilgi sisteminde bulunmalıdır. Bu verilerden on iki yaşından küçük çocuklar, parmak izlerinin toplanmasının fiziksel olarak imkânsız olduğu kişiler, devlet başkanları ve hükümet üyeleri ile onlara eşlik edenler muaftır.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler
  • Daha önce Schengen Bölgesine seyahat ettiyseniz, bu seyahatlerinizi kanıtlamak için bunları belgeleyen pasaportunuzun belgeler arasında bulunması gerekmektedir. İkiden fazla pasaportunuz varsa dahi hepsinin belgeler arasında bulunması avantaj olacaktır. Belgeler zarar görmemesi adına pasaportların zımbalanması veya herhangi bir şekilde birleştirilmesi hatalı olacaktır.
  • Uçuş rezervasyonu, otel rezervasyonu, paket tur ve benzeri durumları betimleyen belgelerin dosyanızda bulunması gerekmektedir. Ayrıca uçak biletinizi vize başvurusu öncesinde rezervayon yaptırmanız ve seyahat planınızı belirtmeniz zorunludur.>> schengenvize.net/vize-ucus-rezervasyonu/
  • Schengen ülkesine seyahatinizi ayrıntılı olarak açıklayan bir niyet mektubunun dokümanlar arasında bulunması zorunludur. Ülkeyi ziyaret edeceğiniz ve konaklayacağınız tarihler, konaklayacağınız konum ve seyahat amacınız, niyet mektubunda detaylı bir şekilde belirtilmelidir.
  • Schengen üyesi ülkenin sınırlarında kaldığınız süre boyunca finansal gereksinimlerini karşılayabileceğinize dair kanıt göstermelisiniz. Bu kanıt son üç aya ait hesap dökümleriniz olmalıdır. Asgari rakam her Schengen ülkesi için farklı olduğundan yetkili mercilere danışabilirsiniz.
  • Schengen ülkelerine vize almak için konaklayacağınız yeri ve konaklama süresini kanıtlayan belgeler dosyanızda bulunmalıdır. Bu bir otel rezervasyonu dokümanı olabileceği gibi gideceğiniz ülkede bulunan tanıdıklarınızın durumu onayladığına dair gönderdiği bir mektup da olabilir.>> schengenvize.net/vize-konaklama-belgesi/
  • Ziyaret etmeyi planladığınız ülkeye bağlı olarak, davetiye ile seyahet edeceksiniz, ev sahibinin bazı ekstra belgeler sunması gerekebilir.
    • Fransa’da ev sahibi “Declaration d’Accueil” (garanti belgesi) adlı belgenin bir orijinalini sunmalıdır. Ev sahibi Lüksemburg’da ise de aynı durum geçerlidir.
    • Avusturya’da yaşayan ev sahibi, yaşadığı bölgenin belediyesinden “Elektronische Verpflichtungserklärung” talep etmelidir. Avusturya’da yaşayan kişinin bu belgeyi, başvuru sahibinin vize randevu tarihinden en geç 30 gün önce Avusturya Makamlarına teslim etmesi gerekir.
    • Belçika’da, orijinal “Engagement de Prize en Charge – Verbintenis tot Tenlasteneming 3 bis” belgesi, belediye tarafından damgalanmalı ve yabancı ofis tarafından kabartmalı damgaya sahip olmalıdır.
    • Hollanda’da ise ev sahibi orijinal “Bewijs van Garantstelling” belgesini sunmalıdır. Bununla birlikte davet eden kişinin üç maaşının raporu ve iş sözleşmesi de belgeler arasında bulunmalıdır. Ev sahibi bağımsız çalışıyorsa; şirketin ticaret siciline tescilini, “down aanslaginkomstenbelastingen” adlı vergilendirme kararını, “Belastingdienst” vergisinden resmi bir belge ile kar ve zarar hesabı kopyasını da sunmalıdır.
    • Almanya için belediyeden onaylı davetiye aslı eğer bu belge temin edilemiyorsa Almanca olarak yazılmış davet mektubu ve davet eden kişinin oturum kartı, maaş bodroları, ev tapu veya kira kontraı fotokopileri

Schengen Vizesi İçin Gereken Ek Belgeler

Çalışma durumunuza bağlı olarak, aşağıdaki gibi bazı ekstra belgeler sunmanız gerekecektir:

  • Öğrenci olduğunuzu bir belgeyle kanıtlamanız gerekir. Bu, öğrenci kartı veya üniversite tarafından imzalanmış ve damgalanmış öğrenci belgesi ile mevcut kayıtların bir kopyası olabilir. Ayrıca öğrenciyseniz finansal olarak yeterlilik sağlayabilmeniz için bir sponsorunuz olduğuna dair belge bulundurmanız gerekmektedir.
  • Eğer çalışansanız, işvereninizden imzalı orijinal bir mektup veya maaş bordrosu gerekli evraklar arasında yer almalıdır. Ayrıca finansal durumunuzu gösteren banka hesap özetiniz ile birlikte iş sözleşmeniz ve işvereninizden aldığınız yurtdışı onayını sunmanız gerekecektir. Kısaca; izin yazısı, işe giriş bildirgesi, 3 aylık maaş bodrosu, sgk tescil ve hizmet dökümü, şirketin 3 aydan eski olmayan oda kayıt , faaliyet, vergi levhası, sicil gazetesi, imza sirküleri ve bakiyeli banka ekstreleri , araç ve tapu ruhsatı fotokopileri
  • İşverenler için Seyahat dilekçesi kaşeli imzalı, firmanın güncel 3 aydan eski olmayan faaliyet belgesi, oda kayıt belgesi, vergi levhası, sicil gezetesi, imza sirküleri fotokopisi, sgk hizmet dökümü, bakiyeli banka ekstreleri ve gayrimenkul fotokopileri
  • Serbest meslek erbabıysanız, mesleğinize bağlı olarak değişiklik gösterebilecek, yetkili kurumlarca tarafınıza verilecek mevcut durumunuzu onaylayan bir mektup gereklidir. Başlı bulunan odadan güncel oda kayıt belgesi, faaliyet belgesi, vergi levhası, imza beyannamesi , sgk hizmet dökümü, 6 aylık bakiyeli banka ekstreleri, tüm menkul ve gayrimenkul kopyaları
  • Eğer emekli iseniz son 6 aya ait emeklilik belgesi ve maaş hesabı ekstreleri dosyalarınız arasında bulunması önem arz etmektedir.

18 Yaş Altı Çocuklar İçin Schengen Vizesi Gereksinimleri

  • 18 yaş altı bireylerin vize başvuru formları yasal vasi veya vasiler tarafından imzalanmalıdır.
  • Başvuruyu gerçekleştiren 18 yaş altı kişiye ait doğum belgesi evraklar arasında bulunmalıdır.
  • Başvuruda bulunan 18 yaş altı kişi yalnız seyahat ediyorsa, her iki ebeveynden de onaylı izni sunması gerekir.
  • 18 yaş altı kişi, yalnızca bir ebeveynle seyahat edecek ise, diğer ebeveynin noter tasdikli muvafakatini göstermesi gerekir.
  • 18 yaş altı çocuğun birlikte seyahat edeceği ebeveynin bekar olması ve velayet sahibi olması durumunda ilgili mahkeme belgelerinin (ölüm belgesi, boşanma sözleşmesi veya velayet sözleşmesi) ibraz edilmesi gerekmektedir.
NOT: Büyükelçiliklerin veya konsoloslukların önceden randevu almadan başvuruyu kabul etmedikleri unutulmamalıdır. Ayrıca birçok büyükelçilik ve konsolosluk, bekleyen talebiniz hakkında e-posta veya telefonla bilgi vermemektedir.

Her büyükelçilik veya konsolosluk, randevunuz sırasında veya daha sonra ek belgeler talep etme ve başvuru sahibini başka bir görüşme için çağırma hakkını saklı tutmaktadır.

Schengen Vizesi Önemli Noktalar 2021

Schengen vizesi için gerekli belgeler Schengen vize başvurusunda bulunurken en çok merak edilen soru başvuru için gerekli olan belgelerin neler olduğudur. Sadece istenen evrakların temin edilmesi vize başvurunuzun onaylanması için yeterli değildir.  Çünkü seyahat amacınıza göre başvuru türünüz değişmektedir. Her başvuru türüne göre de hazırlamanız gereken evraklar değişmektedir.

Örneğin Akrabalarınızı ziyarete gideceksiniz  ama onlardan davetiye gelmedi ya da davetiye gönderemiyorlar. Konsolosluğa Turistik vize başvurusunda bulunup akrabanızın adresini verirseniz konsolosluk başvuru türünü yanlış kabul eder ve davetiyeniz yok diye size ret verir.

Mantıksız gelmiş olabilir ama Avrupalıların düşünce yapısı net Turistsen otelde kal para harca ona göre maddi durumun iyi olsun akrabanın yanında kalıp ülkemi gezme diyemedikleri için başvuru türü yanlış deyip ret verirler. Akrabanız varsa sizi potansiyel göçmen statüsünde değerlendirir.

Davetiyem geldi rahat giderim diye düşünen kişiler genellikle çok büyük bir hataya düşer ve dikkatsizce vize başvuru dosyalarını hazırlarlar. Davetiye yollayan kişi size kefil olmuş sayılır, konaklamasını ben karşılayacağım ve ülkedeyken yaptıklarında sorumluyum diye ülkeden geç ayrılmanız da dahil olmak üzere kendileri sizin yaptığınız hatalardan dolayı sorumlu tutulurlar. Örneğin,  Ülkeden geç ayrılmanız durumunda para cezası öderler.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler’i belirlemeden önce  aşağıdaki soruları yanıtlamanız gerekmektedir;

  1. Hangi ülke/Ülkelere  gideceksiniz?
  2. Ülkede/ülkelerde ne kadar süreyle kalacaksınız?
  3. Seyahat amacınız nedir?
  4. Seyahat planı yaptınız mı?
  5. Mesleğiniz nedir?
  6. Banka hesaplarınızda seyahat masraflarınızı karşılayacak nakit var mı?

Cevaplamanız gereken en önemli sorular ve bütün vize ret gerekçeleri yukarıdaki soruların türevleri şeklindedir. Bu sorulara hem dosyanıza koyacağınız evraklar hem de bazı durumlarda sözlü konsolosluk mülakatları sırasında yanıtlamanız gerekmektedir.

Shengen Vizesi İçin İstenilen Evraklar Nasıl Olmalıdır?

  • Başvuru formu: Shengen vizesinin türünü belirtmelidir. Tam ve doğru şekilde doldurulmuş olmalıdır. Aynı zamanda başvuru sahibinin ıslak imzasına yer verilmelidir.
  • Vize Talebinde Bulunma Dilekçesi: Schengen vizesine başvurunun dilekçe ile talep edilmesidir. Bu dilekçe konsolosluk tarafından Almanya’ ya gönderildiği için, Almanca doldurulması zorunludur. Aynı zamanda başvuru yapan kişinin ıslak imzasını barındırması gerekmektedir.
  • Pasaport: Pasaportun son on yıl içinde alınmış olması gerekmektedir. Son kullanma tarihinden en az üç ay önceye kadar geçerliliği bulunmalıdır. Pasaportun sayfalarında minimum 2 adet boş sayfa bulunmalıdır. Bu boş sayfa vize basılması için geçerlidir. Kullandığınız pasaporttan önce süresi geçmiş bir pasaportunuz bulunuyorsa başvuru sırasında o pasaportun da verilmesi gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: İlgili fotoğrafın 35 x 45 cm. ebatında ve iki tane olması gerekmektedir. Ayrıca fotoğrafın da başvuru zamanından itibaren son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın arka fonu beyaz olur. Pasaport için rötuş, makyaj vb. fotoğraf hilesi uygulanmaz. İstenilen biyometrik fotoğrafın aynı zamanda başka bir vize işlemi için de kullanılmamış olması, Shengen vizesi için başvuru bölümünün istenilen biyometrik fotoğraf kurallarında yer almaktadır.
  • Başvuru sahibinin kimlik fotokopisinin ön ve arka yüzü fotokopisi: Eski nüfus kâğıdında TC kimlik no ve fotoğraf bulunması zorunludur. Yeni kimlikler çipli ve TC kimlik no üzerinde bulunmaktadır 15 yaş altında fotoğraf kullanımına ihtiyaç yoktur.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Bu örnekte adres bilgilerinin ve aile bilgilerinin tamamı yer almak zorundadır. Ayrıca evli olan bayanların kızlık soyadını da burada bildirmeleri gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin banka hesap dökümü: Başvuru sahibinin banka hesap dökümü son üç ayı kapsamalıdır. Direkt olarak bankadan alınan son üç aylık hesap dökümünün kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekmektedir. Banka imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır. Shengen vizesi kapsamında başvuru sahibinin 18 yaşından küçük olması, ev hanımı olması ya da çalışmıyor olması durumunda ise, bu seyahati finanse edecek olan kişinin ıslak imzalı ve kaşeli son üç ayı içeren banka hesap bilgilerine yer verilmelidir. Başvuru sahibinin ya da bu seyahati finanse edecek olan kişinin bankadaki hesabında minimum 4.000 TL para bulunması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin ek gelir belgesi: Bu aşamada taşınabilir ya da taşınamaz malların beyanı bildirilmelidir. Ev ve gayrimenkul tapusu, kira sözleşmesi, varsa araç ruhsatı fotokopileri sunulmalıdır.
  • Çalışma durumunu gösteren belge: Başvuru sahibinin çalışma durumu gösteren belgenin çalışılan yerden alınması gereklidir. İşveren belgesi, serbest meslek ya da çalışan belgeleri iş yerlerinden alınmalıdır. Emekli olan kişilerin emekli olduğuna dair belgesi ve emekli maaş bordrosu istenmektedir. Öğrencilerin de okudukları okuldan alınan öğrenci belgeleri istenmektedir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: bu sigortanın seyahat tarihinden bir gün önce başlaması ve seyahat dönüş tarihinden bir gün sonra sona ermesi yeterli olacaktır. İlgili seyahat sağlık sigortasının yatarak ya da ayakta tedavi kapsamında 30.000 Euro teminat değerinde Schengen ülkelerinde geçerli olabilecek bir sigorta işlemini kapsaması gerekmektedir.
  • Seyahat Bilgileri ve Konaklama Bilgileri: Bu bilgileri kapsayan belgelerin dosyaya konulması zorunludur. Seyahatin amacı ve seyahat süresince nerede olunacağına dair uçak bileti rezervasyonu, otel rezervasyonu, okul veya seminer davet mektubu, eğer ziyaret amaçlı gidilmişse davet mektubu ve bu mektupta belirtilen açık ev adresi ve iletişim numarası olmalıdır. Evde kalınması durumunda ev sahibinin açık adresi, iletişim numarası ve vize sahibinin ulaşılabilir telefon numarası belirtilmek durumundadır.
  • Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Schengen vizesi başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişilerin minimum 6 ay süre geçmiş olan TC. ikamet belgesi ve TC çalışma izni fotokopisi de bu vize kapsamında verilmelidir.

NOT: Yukarıda bahsi geçen belgeler Schengen vizesi kapsamında değerlendirilen ilk etapta getirilmesi zorunlu ve başvuru dosyasında bulundurulması zorunlu olan belgeleri içermektedir. Bu belgelerde ek talepte bulunma hakkını konsolosluk saklı tutmaktadır. Bu nedenle tur şirketimiz ile sürekli olarak irtibat halinde olmanız vize işlemlerinde evrakları dosyalama işleminizi de kolaylaştıracaktır.

Schengen Vizesi İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı?

Bankanızda bulunan tutarın seyahatiniz boyunca yalnızca 1 gün için ortalama 1000 TL ve üzeri bakiyenizin bulunması gerekir. Toplam tutarı kalacağınız güne göre belirlemelisiniz.

Vize İçin Ne Lazım?

Pasaportunuz, fotoğrafınız, seyahate ilişkin rezervasyon ve sigorta, maddi durum belgeleri, başvuru belgeleri, vize nedeninize bağlı belgeler ve mesleğinize ilişkin evraklarınızı sunmalısınız.

Turist Vizesi İçin Ne Gerekli?

Otel ve uçak rezervasyonları, fotoğraf, kimlik fotokopisi ve vukuatlı örneği, pasaport, maddi durumunuzu sunan belgeler, başvuru dilekçesi/formu/taahhütnamesi, mesleğinize ilişkin belgeler gereklidir.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler Video;

İlginizi Çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×