• Schengen Vize

Schengen Vizesi

Schengen vizesi başvurunuzda Seyahat gerekçenizi konsolosluğa teslim ettiğini evraklarla eksiz bir şekilde ispatlayabilir ve herhangi bir şüpheye mahal bırakmazsanız schengen vize başvurunuz onaylanacaktır. İtalya ve Hollanda Konsoloslukları  3 yıl içerisinde alınmış ve kullanılmış bir schengen vizesi olmaması durumunda mülakata çağırmaktadırlar. Başvuru esnasında 3 yıl içinde bir schengen vizesi aldığınızı kanıtlayabiliyorsanız konsolosluk sizi mülakata çağırmayabilir. Mülakat yaklaşık 5 – 10 dakika sürmektedir. 

Schengen vizesi başvurusu yaparken, seyahat sürenizin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan bir pasaport sahibi olmanız gerekmektedir. 1 yıllık geçerliliğe sahip pasaport ile 10 senelik geçerliliği olan pasaport ücretleri arasında fazla bir fiyat farkı olmadığı için 10 sene geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanızı tavsiye ederiz.

Almanya, AvusturyaBelçikaÇek CumhuriyetiDanimarka, Estonya, Finlandiya, FransaHollandaİtalyaİspanyaİsveç, İsviçre, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya , Slovenya ve Yunanistan‘a yapacağınız vize başvurularında 90 güne kadar schengen bölgesinde ikamet izni veren vizeye verilen addır. Seyahat etmeyi planladığınız ülkenin konsolosluğuna vize başvurusu yapılır. Ulusal vize (Uzun süreli kalış) başvuruları sadece vize aldığınız ülkede ikamet hakkı verir ama schengen anlaşması gereği schengen ülkelerine serbest dolaşım hakkına sahip olmanızı sağlar. Serbest dolaşım hakkı için ulusal vize aldığınız ülkenin yetkili makamlarına oturum izni başvurusu yapmanız gerekmektedir.  Schengen Vizesi Başvurusu  seyahat tarihinden en az 3 hafta önce yapılmalıdır. Avrupa Birliği Ülkelerinde serbest dolaşım hakkı veren Schengen Vizesi başvuruları işlem süreleri başvuru türüne ve konsolosluğun yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 7 – 10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Schengen Vizesi Ücreti

Konsolsoluğa ödenenen Schengen vizesi ücreti genellikle 80,00 – 90,00 Euro aralığındadır ve   Zorunlu Seyahat Sigortası ücreti kalacağınız gün sayısına bağlı olarak değişmektedir.

Schengen Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar

Mesleğinize ve sosyal statünüze göre hazırlamanız gereken başvuru belgeleri, Seyahat amacınıza göre de başvuru türünüz değişiklik göstermektedir. Her başvuru türüne uygun başvuru formlarını doldurmanız, dosyanızı buna göre hazırlamanız gerekmektedir. Evraklarınızı eksik hazırlamanız veya seyahat amacınızı ve sosyal statünüzü belgeleyen evrakları eksik sunmanız durumunda konsolosluk sizden ek evrak talep edecektir. Başvuru değerlendirme sürenizin uzamasına ve seyahat planlarınızın bozulmasına veya vize başvurunuzun red edilip vize sicilinizin bozulmaması için evraklarınızı eksiksiz  olması ve doğru başvuru türünü seçmeniz gerekmektedir. Sosyal statüden kasıt sizin Türkiye’de sabit bir işinizin olması, devam zorunluluğu olan bir okulda eğitim alıyor olmanız, emekli olmanız veya evli olmanız gösterilebilir.  Türkiye’ye geri dönme zorunluluğunuzun olması size potansiyel bir mülteci muamelesi yapmalarını engeller.  Avrupa ülkeleri çok fazla göç aldığı için ülkelerine iltica etme potansiyelinde gördüğü sigortasız çalışan kişilerin ülkesine tatil amaçlı bile girişlerine izin vermemektedirler. Seyahat planınızdan en az 3 ay öncesine kadar sigortalı olmanız veya bir yurt dışında bir okulda eğitim almak amacıyla vize başvurusunda bulunmanız başvurunun ret ile sonuçlanmasını minimuma indirecektir.

Schengen Vizesi Geçerlilik Tarihi ve Geçerlilik Süresi

Schengen Bölgesine birkaç giriş yapmanıza imkan sağlayan (çoklu giriş/multiple entries) bir schengen vizesi onayı aldığınız zaman vize geçerlilik süresi içerisinde istediğiniz kadar schengen bölgesine giriş çıkış yapabilirsiniz ama izin verilen kalış süreniz bittikten sonra schengen vizesi‘nin geçerli olduğu tarih aralığı devam ediyor olsa bile  yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Örneğin, 3 ay geçerliliği olan çoklu giriş hakkı tanıyan ve 30 gün kalış izni olan bir schengen vizesi sahibi iseniz ve 30 gün boyunca Avrupada seyahat ettiniz. Schengen vizesi‘nin geçerli olduğu 2 ayın olması hala schengen vizesi Schengen bölgesine giriş yapamazsınız.  çünkü kalış izniniz sona ermiş oluyor. Aynı şekilde 3 ay geçerliliği olan ve 30 günlük schengen vizesi ile sadece 10 gün seyahat ettiniz 3 ayın sonunda 20 gün kalış  izniniz olsa bile bu vizenizi kullanamazsınız. Schengen vizesi‘nin üzerinde geçerli olduğu tarih aralığı ve bu tarihler arasında kaç gün kalış izni verdiği yazmaktadır. Sık ve kısa seyahatler yapıyorsanız kalış izninizi bitip bitmediğini schengen bölgesine giriş ve çıkışınızda pasaportuna vurulan kaşelere bakarak hesaplayabilirsiniz. Tek girişli vizeler kısa süreli olan ziyaretlerinizde (5-7 gün) için verilir. Schengen vizesi çoklu giriş olanları özellikle bir tatil planı sunulmamışsa 3 ay geçerli 30 gün kalışlı olan vizeler için verilmektedir. Yani 2 haftalık seyahat planınızda 1 hafta Fransa, 3 gün İngiltere ve tekrar Schengen bölgesine dönmeyi planlıyorsanız bunu mutlaka belirtmelisiniz. Tabiki Birleşik Krallık vizeniz varsa ise İngiltere’ye giriş yapabilirsiniz. Tatile çıkmadan önce vizenizin hangi ülkelerde geçerli olduğunu mutlaka öğrenin. Schengen vizesi ile schengen anlaşmasına taraf olan ülkelere ve 5 güne kadar olmak kaydıyla Bulgaristan ve Romanya’ya ve çok yakında schengen alanına dahil olacak Hırvatistan’a giriş yapıp seyahat etme hakkına sahipsiniz. Birleşik Krallık ve İrlanda’ya seyahat etmek için bu ülkelerin konsolosluklarından vize almak gerekir. Schengen anlaşmasına taraf olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de schengen ülkeleri  ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı kural ve uygulamaları benimsemişlerdir.

Schengen vizesi‘ni almış olmanız ülkeye giriş yapabileceğinizi garanti etmez. Pasaport kontrolü sırasında Zorunlu Seyahat Sigortanızı, konaklama yapacağınız yerin rezervasyon kağıdını, davetiye gelmiş ise davetiyeyi ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar vermeniz gerekmektedir. En önemlisi rahat olun tedirgin görünmeniz veya evraklarınız ile tutarsız cevaplar vermeniz giriş izni alamamanıza neden olabilir.

Schengen vizesi süreniz dolmadan ülkeden çıkış yapmalısınız. Aksi taktirde çıkış yaparken vize sürenizi aştığınız için fazladan kaldığını süreye bağlı olarak değişen oranlarda para cezaları ödemeniz ve eğer davetiye ile başvuru yapmış iseniz size davetiye gönderen yakınınıza da yüklü bir miktar ceza alacağınızı unutmayın. En kötüsü de bir daha ki sefere Schengen vizesi Başvurunuz ret ile sonuçlanacaktır.

Genel hatları ile yukarıda konsolosluk taleplerinden bahsettim ama kişilerin özel durumlarına göre hazırlanması gereken evraklar ve izlenmesi gereken yol değişiklik göstermektedir.

Schengen Vizesi Başvurusunda Sıkça Rastlanan Sorunlar;
  1. Sigortasız çalışan olmanız
  2. İş yerinizin başkası üzerine olması
  3. Maaşınızın askeri ücretten yatırılıyor olması
  4. Maaşınızın elden ödeniyor olması
  5. Gelirinizi evraklarla  kanıtlayamamanız

Schengen vizesi başvurusu için maddi yeterliliğiniz veya mesleki durumuzu kanıtlayacak başka destekleyici evrakların gerekmesi gibi durumlarda danışmanlık servisimiz uzmanlığını kullanarak pratik çözümler üretmekteyiz.